Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

-10%

Στην έκδοση αυτήν παρουσιάζονται οι ομιλίες που έγιναν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕτου ΚΚΕ, στις 7 Μάη 2022, με τίτλο «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο». Με την ημερίδα αυτήν, το Κόμμα μας έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά στην προσπάθεια ενασχόλησης με το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία της σχολικής γνώσης, στη μελέτη παλαιότερων και σύγχρονων προβλημάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική λειτουργία. Η ημερίδα αυτή ήρθε ως συνέχεια μιας πλούσιας παρέμβασης στο μέτωπο της παιδείας, με μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις Κομματικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ για τα νέα προγράμματα σπουδών, για τις συνεχόμενες αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο, με επίκεντρο το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021, αλλά και με τη ζωντανή προσπάθεια αγωνιστικής συσπείρωσης και εναντίωσης σε κομβικές κυβερνητικές επιλογές, όπως αυτή της προώθησης της αντιδραστικής «αξιολόγησης», η οποία έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.
Στην εποχή μας συνειδητοποιείται ολοένα και πιο έντονα η ανάγκη, αλλά και η δυνατότητα, για πρόσβαση στην ουσιαστική γνώση και μόρφωση. Η λαϊκή οικογένεια, που στο σύνολό της έχει ανεβασμένο εκπαιδευτικό επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν, είναι λογικό να προσδοκά ανεβασμένης ποιότητας εκπαίδευση για τα παιδιά της.
Αυτός ο γόνιμος προβληματισμός και η απαίτηση του κόσμου της εκπαίδευσης μπορεί σήμερα να βρει συλλογική, διεκδικητική, δημιουργική έκφραση.
Για να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, που δεν απαντούν στις νέες προκλήσεις της γνώσης, της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, που απαιτούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σύγχρονες ικανότητες. Αντίθετα, στερούν από το περιεχόμενο του σχολείου τη γενική μόρφωση και την αντικαθιστούν με στείρες και εφήμερες δεξιότητες, με ολέθριες συνέπειες στη γενικότερη μορφωτική συγκρότηση των νέων. [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου) 

ISBN: 9789604514205 

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο 

Ημερομηνία έκδοσης:Αύγουστος 2022

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή 

9,00 € 10,00 €