Ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη»

Το Σάββατο στις 12:00 και την Κυριακή στις 11:00 & στις 12:30 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις. Οι ξεναγήσεις, αφορούν τις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» και «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη». Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση, αρκεί το εισιτήριο εισόδου και είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111.
«Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» μια συμπαραγωγή με το Onassis Culture
Η έκθεση επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της Κοιμωμένης, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας. Δούναι και Λαβείν -δάνειο όρων από τα κατάστιχα της πατρικής επιχείρησης, εκφράζει το αμφίδρομο δίνω-παίρνω της εικαστικής του πορείας, αναφορές, δάνεια, επιδράσεις από την παράδοση, από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, από την αρχαιότητα, εμμονικές αναζητήσεις σε ζητήματα και αρχές γλυπτικής, νέες δημιουργίες, κτλ.
«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη» μια συνεργασία με το Onassis Culture
Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Πρόκειται για μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε, ωστόσο, ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια, όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής. Η γλυπτική της παραμένει στο γενικό παραστατική, ρεαλιστική με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τη μεγάλη χειρονομία, που αποτυπώνεται σε μεγάλες επικές συνθέσεις - η κατεξοχήν Ελληνίδα γλύπτρια μνημειακής πλαστικής.
Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια σημαντική Ελληνίδα γλύπτρια μνημειακής γλυπτικής σε ιστορικά μνημεία της Ελλάδος και της Μακεδονίας ιδιαίτερα (Μνημείο Νάουσας 1822, Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας 1922 στη Μυτιλήνη κ.α.). Στο Τελλόγλειο παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια, τα οποία θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία μετά την ξενάγηση να περιηγηθεί και στην έκθεση «Δέκα εκπαιδευτικά τετράδια. Άγιος Γεώργιος Πέγειας» (διάρκεια έως 9 Οκτωβρίου).
Πηγή: Δελτίο Τύπου
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Αποτελέσματα της επιφανειακής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη

«Καλοκαιρινές κατασκευές» Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης από το ΠΙΟΠ

«3000 χτύποι καρδιών» : Crystal Bridges Museum of American Art
