Βρέθηκε νέο άγαλμα μοάι στη Χιλή

2023-03-02

Στην κοίτη μιας ξηρής λίμνης, οι αρχαιολόγοι στο Ράπα Νούι -γνωστό και ως Νησί του Πάσχα- έφεραν στο φως ένα άγνωστο μέχρι σήμερα άγαλμα.

Το νέο εύρημα είναι ένα από τα moai, τις διάσημες πέτρινες φιγούρες που βρίσκονται σε όλο το νησί. Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν και άλλα αρχαία αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον moai και εργαλείων, στην τοποθεσία, που ονομάζεται Rano Raraku. Μια από τις επόμενες κινήσεις τους είναι να  προσδιορίσουν την ηλικία του moai.

"Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε όλα τα moai, αλλά μετά εμφανίζεται ένα νέο", λέει ο Terry Hunt, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στις Angeline Jane Bernabe, Erin Brady, Faryn Shiro και Robyn Weil από το "Good Morning America". Και προσθέτει: "Όταν υπάρχει ένα moai στη λίμνη, πιθανότατα υπάρχουν περισσότερα".

Το νέο moai είναι μικρότερο από τα σχεδόν 1.000 άλλα αγάλματα στο νησί, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 33 πόδια και να ζυγίζουν έως και 80 τόνους. Αντιπροσωπεύουν τους "θεοποιημένους προγόνους" των κατοίκων του νησιού, αναφέρει ο Hunt.

"Για τους ανθρώπους των Ράπα Νούι, είναι [μια] πολύ, πολύ σημαντική ανακάλυψη", λέει στο "Good Morning America" ο Salvador Atan Hito, εκπρόσωπος της οργάνωσης των ιθαγενών Ma'u Henua που επιβλέπει την περιοχή. "Επειδή είναι εδώ στη λίμνη και κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει - ακόμη και οι πρόγονοι, οι παππούδες μας δεν γνωρίζουν [γι' αυτό]".

Πηγή: smithsonianmag.com