Βρέθηκε κλεμμένος πίνακας του Degas σε λεωφορείο

2018-02-25

Σε ένα λεωφορείο στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκε ο πίνακας του Edgar Degas «Les Choristes», ο οποίος είχε κλαπεί στα τέλη του 2009 από το Μουσείο Καντινί στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε σταθμευμένο λεωφορείο τα γαλλικά τελωνεία ανακάλυψαν στις 16 Φεβρουαρίου μέσα σε μια βαλίτσα στον χώρο των αποσκευών, έναν πίνακα με την υπογραφή "Degas", της οποίας κανείς από τους επιβάτες δεν δήλωνε ιδιοκτήτης.

Το έργο, διαστάσεων 32 επί 27 εκ., κατασχέθηκε και ζητήθηκε η ταυτοποίησή του από εμπειρογνώμονα του Μουσείου Ορσέ. «Τα πρώτα στοιχεία της εμπειρογνωμοσύνης επιτρέπουν να πούμε πως πρόκειται πράγματι για το έργο που αναζητούσαμε», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όταν κλάπηκε το έργο, η εθνική Ένωση των Μουσείων είχε δηλώσει πως η αξία του ήταν 800.000 ευρώ. Από την πλευρά του το προσωπικό του μουσείου της Μασσαλίας είχε εκτιμήσει την αξία του στα 30 εκατ. ευρώ, όμως η εισαγγελία είχε κάνει λόγο για «σύγχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Μουσείο Ορσέ εξήγησε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτούς τους αριθμούς καθώς οι ασφαλιστικές τιμές δεν είναι ανακοινώσιμες.

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Φρανσουάζ Νισέν, εξέφρασε τη χαρά της για «αυτή την ευτυχή ανακάλυψη ενός πολύτιμου έργου που ανήκει στις εθνικές συλλογές, η εξαφάνιση του οποίου ήταν μια βαριά απώλεια για τη γαλλική ιμπρεσιονιστική κληρονομιά».

Πηγή: www.efsyn.gr