Βραβείο UNESCO "Μελίνα Μερκούρη" για την Προστασία και Διαχείριση του Πολιτιστικού Τοπίου

2019-03-20

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», δημιουργήθηκε το 1995 με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου ως βασικής εννοιολογικής παραμέτρου, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Το βραβείο έγινε με κοινή χρηματοδότηση Ελλάδας και UNESCO και είναι το μόνο αμιγώς πολιτιστικό βραβείο του Οργανισμού ενώ απονέμεται σε δράση ξεχωριστής σημασίας για την προστασία και βελτίωση των πολιτιστικών τοπίων που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. . 

Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1999, πρακτική που συνεχίστηκε έκτοτε ανά διετία με εξαίρεση το 2009 (η απονομή του καθυστέρησε λόγω έλλειψης ικανού αριθμού υποψηφιοτήτων, κατά την UNESCO). Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου πραγματοποιήθηκε τελικά το 2011 κι έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλη απονομή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Κατόπιν της αναθεώρησης της στρατηγικής της UNESCO σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των βραβείων, το βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2018 υποστηρίζεται οικονομικά εξ ολοκλήρου από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολική χρηματοδότηση ύψους 75.000 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ το έπαθλο ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η επανεκκίνηση του Διεθνούς Βραβείου UNESCO Μελίνα Μερκούρη αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας καθώς, η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα μεγάλο διεθνές βραβείο πολιτισμού ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και αναδεικνύοντας την πολύπλευρη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχει ως σημαντική παρακαταθήκη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τον πολιτισμό."

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2019

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΥΠΠΟΑ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), παρουσιάζουν την έκτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Γέφυρες». Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου (ώρα 21:00) συμμετέχουν στην επετειακή 20ή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της...

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Ιστορίες, χώροι, κληρονομιές στη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο ελληνικό κράτος που υποστηρίζεται από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τίτλο "Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα: κληρονομιές υπό διαπραγμάτευση" στις 20-22 Ιουνίου 2019 στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Διακεκριμένοι φυσικοί επιστήμονες (Χημικοί, Φυσικοί, Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Βιολόγοι κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μελέτη αρχαιοτήτων, κειμηλίων και πολιτισμικού υλικού γενικότερα και θα μας παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στόχος είναι να καταδειχθεί η συνεισφορά των...