Βραβείο UNESCO "Μελίνα Μερκούρη" για την Προστασία και Διαχείριση του Πολιτιστικού Τοπίου

2019-03-20

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», δημιουργήθηκε το 1995 με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου ως βασικής εννοιολογικής παραμέτρου, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Το βραβείο έγινε με κοινή χρηματοδότηση Ελλάδας και UNESCO και είναι το μόνο αμιγώς πολιτιστικό βραβείο του Οργανισμού ενώ απονέμεται σε δράση ξεχωριστής σημασίας για την προστασία και βελτίωση των πολιτιστικών τοπίων που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. . 

Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1999, πρακτική που συνεχίστηκε έκτοτε ανά διετία με εξαίρεση το 2009 (η απονομή του καθυστέρησε λόγω έλλειψης ικανού αριθμού υποψηφιοτήτων, κατά την UNESCO). Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου πραγματοποιήθηκε τελικά το 2011 κι έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλη απονομή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Κατόπιν της αναθεώρησης της στρατηγικής της UNESCO σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των βραβείων, το βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2018 υποστηρίζεται οικονομικά εξ ολοκλήρου από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολική χρηματοδότηση ύψους 75.000 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ το έπαθλο ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η επανεκκίνηση του Διεθνούς Βραβείου UNESCO Μελίνα Μερκούρη αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας καθώς, η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα μεγάλο διεθνές βραβείο πολιτισμού ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και αναδεικνύοντας την πολύπλευρη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχει ως σημαντική παρακαταθήκη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τον πολιτισμό."

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2019

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΥΠΠΟΑ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 


Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η ωραία Μυκηναία»
Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η Τιμοκρίτη αναζητά τα μυστικά της ομορφιάς»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει την ημερίδα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας» το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.