Virtual Reality στα μουσεία

2017-11-28

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο «A New Museum Exists Solely in VR. What Does that Mean for the Future?», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ιστοχώρο Artsy από τη Sarah Burke με αφορμή τη δημιουργία του Μουσείου Kremer (Kremer Museum), το οποίο παρουσιάζει και παράλληλα, εξετάζει το ζήτημα της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) στα μουσεία.

Το Kremer Museum είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του George Kremer και του γιου του, Joël Kremer. Αρχικά, η οικογένεια Kremer επιθυμούσε τη δημιουργία ενός μουσείου με τοίχους, αντικείμενα, κλπ. αλλά το οικονομικό κόστος και η δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης τοποθεσίας ήταν τροχοπέδη στην υλοποίηση της επιθυμίας τους.

Όπως δήλωσε ο Joël στο Artsy, το βασικό κίνητρό τους για να γίνει εικονικό το μουσείο ήταν να έχουν όλοι πρόσβαση στα έργα, ακόμα και όσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ολλανδία για να τα δουν. Ωστόσο, παρέμενε ένα σημαντικό ερώτημα: «Αν αυτό γινόταν VR θα μπορούσε να είναι αρκετά καλό;»

Επιπλέον, κοιτάζοντας όλη αυτή την προσπάθεια, γεννάται ακόμη ένα ερώτημα: «Μπορεί το Μουσείο Kremer να θεωρηθεί πρόδρομος των μουσείων του μέλλοντος;». Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί, καθώς υπάρχουν ισχυρές απόψεις και παραδείγματα που το υποστηρίζουν και άλλες/άλλα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Σε αυτά που το υποστηρίζουν ανήκουν τα διάφορα παραδείγματα από όλο τον κόσμο, όπως είναι αυτό του Ιδρύματος Knight και η χρηματοδότηση δύο έργων VR καθώς και η κυκλοφορία μιας εκδοχής VRt από την VRt Ventures του εκδοτικού οίκου Kerry James Marshall "Mastry" στο MOCA του Λος Άνζτελες.

Σύμφωνα με τον Joël, αυτός είναι ο νέος τρόπος για τους ανθρώπους να γνωρίσουν την τέχνη. Επιπλέον, μετά από την πρωτοβουλία τους, διάφορα μουσεία και συλλέκτες εξέφρασαν την επιθυμία να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι συλλογές τους να είναι πλέον ορατές σε VR, γεγονός που οδήγησε σε πολλές προτάσεις συνεργασίας για την οικογένεια Kremer.

Ωστόσο, η πρόσβαση ή κατοχή VR εξοπλισμού δεν καθίσταται δυνατή από όλους ενώ παράλληλα, τίθενται ερωτήματα αναφορικά με την επιλογή των έργων τέχνης που θα αποτελέσουν κομμάτι της VR εμπειρίας. Στα ερωτήματα σχετικά με την εικονική πραγματικότητα, συμπεριλαμβάνονται και τα ερωτήματα περί ύπαρξης ή μη κινδύνων στη δημιουργία εικονικών εκθέσεων σε σχέση με τα «φυσικά» μουσεία και έργα τέχνης. Όπως σημείωσε ο Joël Kremer, στόχος του VR είναι να αποτελέσει πρόσθετο κομμάτι στην εμπειρία του μουσείου και όχι να το αντικαταστήσει.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η εικονική πραγματικότητα (VR) στα μουσεία είναι κάτι καινούριο σε αυτόν το χώρο και αποτελεί ένα ζήτημα με αρκετά υπέρ και κατά που συνοδεύονται από εξίσου ισχυρά επιχειρήματα. Ποια είναι η γνώμη σας;

                                                                                                             Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος


Πηγές:

https://www.thekremercollection.com/the-kremer-museum/

https://www.artsy.net/