Βίκινγκ πολεμίστρια και όχι πολεμιστής δείχνουν οι έρευνες

2017-09-20

Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας σε τάφο, γνωστός ως Bj 581 στον οικισμό Birka στο νησί Bjorko, δυτικά της Στοκχόλμης, που θεωρείτο ότι ανήκε σε άνδρα πολεμιστή, αλλά τελικά κάτοχος του τάφου ήταν γυναίκα πολεμίστρια. Το γεγονός αυτό ενισχύει την υπόθεση για τις γυναίκες πολεμίστριες των Βίκινγκς, που με τα χρόνια κατέληξε να θεωρείται μύθος.

Ωστόσο, ερευνήτρια των Βίκινγκς θεωρεί πως τα συμπεράσματα είναι πρόωρα, μιας και οι μελετητές που αναφέρθηκαν νωρίτερα, δεν εξέτασαν άλλες πιθανές εκδοχές για την τοποθέτηση του σώματος της γυναίκας στον τάφο, που χρονολογείται στο α' μισό του 10ου αιώνα.

Η αντιπαράθεση δεν εντοπίζεται μόνο στους ακαδημαϊκούς κύκλους, μιας και ο πολιτισμός των Βίκινγκς έχει γίνει μείζον θέμα στον τουρισμό της Σουηδίας και η θέση στην οποία βρέθηκε ο τάφος είναι αξιοθέατο ήδη από την ανακάλυψή του το 1880. Συγκεκριμένα, η διαμάχη που ξέσπασε επανέφερε μια μακρά συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των γυναικών μεταξύ των Βίκινγκς. Ο εν λόγω τάφος ήταν ένας από τους 1,100 που ανασκάφτηκαν στην συγκεκριμένη θέση και βρέθηκε άθικτος. Στα κτερίσματα συμπεριλαμβάνονταν ένα σπαθί, ένα τσεκούρι, ένα δόρυ, βέλη, ένα μαχαίρι που χρησιμοποιούταν στην μάχη, δύο ασπίδες και δύο άλογα. Αυτός ήταν ο «πλήρης εξοπλισμός ενός επαγγελματία πολεμιστή», αναφέρει η ομάδα των μελετητών.

Στην αρχή, θεωρήθηκε πως ο τάφος ανήκε σε άνδρα υψηλού αξιώματος, αλλά τα στοιχεία που έρχονταν στο φως, υποδείκνυαν κάτι διαφορετικό. Το 2013, μια ανάλυση οστού έδειξε ότι ο σκελετός ανήκε σε γυναίκα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physical Anthropology. Επιπλέον, εκτός από τον οπλισμό που βρέθηκε στον τάφο, η γυναίκα κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι, που ονομαζόταν hnefatafl ή το Τραπέζι του Βασιλιά. Σύμφωνα με την Charlotte Hedenstierna-Jonson, επικεφαλής της έρευνας, «ενδεχομένως να λάμβανε στρατηγικές αποφάσεις, να δίνει εντολές».    

Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/09/14/world/europe/sweden-viking-women-warriors-dna.html