«Τσεχική Δημοκρατία - Η χώρα των κάστρων και των παλατιών»

2020-07-15
 Pixabay Český Krumlov
Pixabay Český Krumlov

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει από το Σάββατο 18 Ιουλίου την έκθεση «Τσεχική Δημοκρατία - Η χώρα των κάστρων και των παλατιών», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 19 Ιουλίου (ώρα: 21:00) θα προβληθεί η τσεχική ταινία, για μικρούς και μεγάλους, «Η πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι» (1959) σε σκηνοθεσία Martin Fryč, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου. Την προβολή θα χαιρετίσουν ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας, κ. Jakub Karfík, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, και η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, κ. Lucie Kuligova.

Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα γεμάτη με σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κάστρα και παλάτια που χρησίμευαν ως κατοικίες της κοινωνικής ελίτ, των ηγετών και των αριστοκρατών, ή ως εκκλησιαστικά ιδρύματα. Τα κάστρα, οι οχυρωμένες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων, χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και του 16ου αιώνα. Από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από άνετα και συχνά πολυτελώς επιπλωμένα παλάτια. Η Τσεχία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κτίσματα αυτού του είδους, τα οποία μάλιστα διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό την αρχική μορφή τους. H διαχείρισή τους γίνεται τόσο από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς, όσο και από διάφορους μουσειακούς οργανισμούς, δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων απόγονοι ιστορικών οικογενειών των ευγενών της Τσεχίας ενώ τα περισσότερα είναι ανοιχτά για το κοινό.

Bezděz
Bezděz

Η έκθεση παρουσιάζει μέσω φωτογραφιών και επεξηγηματικών κειμένων ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας. Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO (Το Κάστρο Πράγας, Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, Telč). Περιλαμβάνονται, επίσης, εντυπωσιακά κάστρα (Rabí) και ρομαντικά ερείπια (Bezděz, Trosky), κάστρα που μετατράπηκαν σε επιβλητικά παλάτια-κατοικίες (Hluboká nad Vltavou, Vranov nad Dyjí) και πιο σύγχρονα παλάτια περιτριγυρισμένα από θαυμάσια πάρκα (Veltrusy, Jemniště, Buchlovice, Lednice κ.ά.).Η έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Εθνικού Μουσείου της Πράγας (1818), συστήνει στο κοινό επιλεγμένους πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα πληροφορεί για τα έργα τέχνης και την επίπλωσή τους. Είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για έρευνα αλλά και ως μια «ανοιχτή πρόσκληση» για επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά 15 Αυγούστου

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η είσοδος στην προβολή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Το «Τσεχικό Κέντρο Αθήνας» είναι ανεξάρτητος επιδοτούμενος οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας και 25ο μέλος στη διεθνή αλυσίδα των Τσεχικών Κέντρων, τα οποία προωθούν τον πολιτισμό της Τσεχίας σε όλο τον κόσμο και αποτελούν ενεργά εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Το «Τσεχικό Κέντρο Αθήνας» δημιουργήθηκε το 2018 σαν τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα. Διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες πόλεις και νομούς της Ελλάδας, υποστηρίζει κοινά διμερή πρότζεκτ και είναι διαμεσολαβητής της ενεργούς συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι οι τέχνες, η επιστήμη, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, κ.ά. Φιλοξενεί στην Ελλάδα Τσέχους καλλιτέχνες και ειδικούς στον κάθε κλάδο και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη του διεθνούς πολιτιστικού διαλόγου συνδέοντας μεταξύ τους φεστιβάλ, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Τσεχίας.

Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα: Γ.Σεφέρη 6, Παλαιό Ψυχικό, 154 52, T: +30 210 6715268, M: +30 694 8868668, https://athens.czechcentres.cz/el/ ,www.facebook.com/czechcentreathens. 

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 26510 64065 | www.piop.gr

Πηγή: Newsletter

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

LUBICA - Lucca Biennale Cartasia is the world's biggest art event dedicated to paper art. The Biennale takes place every two years, in 2022 it will be held from the 31st of July until September the 25th. The Biennale is looking for emerging and affirmed artists to work in Lucca, Tuscany, during an artistic residency in July 2022. This...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) την παράσταση «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.Η παράσταση απευθύνεται στο γενικό κοινό (ηλικίες 14+) και πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών του...

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση, το σχεδιασμό και την υιοθέτηση πρωτοβουλιών που χρησιμοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό ως προληπτική και θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών, προχώρησαν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου...