Transforming Future Museums – Σεμινάριο στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

2018-01-20

Το British Council, σε συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και τη Βρετανία, διοργανώνει το διετές πρόγραμμα Transforming Future Museums, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, πανελλαδικής εμβέλειας, για τους επαγγελματίες που εργάζονται στο χώρο των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο τα πενθήμερα μαθήματα της Διεθνούς Ακαδημίας Μουσείων (International Museum Academy) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των μουσείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο, να συμβάλουν στη «μεταμόρφωση» των οργανισμών τους σε δυναμικά κύτταρα βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και να αποκτήσουν μία πιο εξωστρεφή προσέγγιση τόσο με το κοινό, όσο και ως προς τις μεταξύ τους συνεργασίες. 

Η πρώτη Ακαδημία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016 και περιελάμβανε μία σειρά σεμιναρίων σε 4 θεματικούς τομείς: Διοίκηση και Διαχείριση Έργου (Project Management), Επιμέλεια και Σχεδιασμός Εκθέσεων (Developing Exhibitions), Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη Οικονομικών Πόρων (Fundraising and Income Generation) και Ανάπτυξη Νέου Κοινού (Audience Development).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έλληνες επαγγελματίες (Local Trainers) του χώρου ανέλαβαν να υλοποιήσουν μια σειρά σεμιναρίων στους προαναφερόμενους θεματικούς τομείς σε τοπικά μουσεία και πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα (Regional Hubs).


Κόρινθος 23-25 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθεσία: Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

Διαθέσιμες θέσεις: 15 ανά μάθημα

Μάθημα:

1/ Ανάπτυξη Νέου Κοινού

Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πρακτικές προσέλκυσης νέου κοινού. Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν νέους τρόπους δημιουργίας παραγωγικών δεσμών με τις κοινότητες της περιοχής τους, να εφαρμόσουν πιο άμεση επικοινωνία με το υπάρχον κοινό τους και να αυξήσουν την βιωσιμότητά των οργανισμών τους.

2/ Διοίκηση και Διαχείριση Έργου

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες στην διοίκηση και διαχείριση έργων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν πρακτικές γνώσεις σε θέματα που αφορούν στον καθορισμό και σχεδιασμό ενός έργου, στην οργάνωση του χρονικού και οικονομικού προγραμματισμού, στη βέλτιστη κατανομή και εξομάλυνση πόρων, καθώς και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ενός project.

Αιτήσεις συμμετοχήςέως τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους - αλλά και πιο έμπειρους - επαγγελματίες που εργάζονται πάνω σε διάφορες ειδικότητες (ενδεικτικά αρχαιολόγοι, επιμελητές, μουσειολόγοι, ιστορικοί τέχνης, κτλ.) στο τομέα των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και επιθυμούν να:

 • αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους
 • αποκτήσουν καινούρια τεχνογνωσία και να έρθουν σε επαφή με νέες μεθοδολογίες πάνω στο αντικείμενο εξειδίκευσής τους
 • αναπτύξουν ουσιαστικούς διαλόγους επικοινωνίας και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές με τους συνεργάτες τους
 • ενημερωθούν για τις νέες διεθνείς τάσεις στον κλάδο των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς
 • έρθουν σε επαφή με πρωτότυπες πρακτικές εργασίες ώστε να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές τόσο σε τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο
 • δοκιμάσουν δημιουργικές λύσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα των μουσείων και των πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα
 • πειραματιστούν, δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και αποκτήσουν επιχειρηματικό πνεύμα.

Βασικές πληροφορίες του Regional Hub

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν παράλληλα τις ίδιες ώρες και ημερομηνίες και καλείστε να επιλέξετε ένα από τα δύο. Στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες είναι λιγότεροι από 6 στο Πρόγραμμα, δυστυχώς το μάθημα θα ακυρωθεί.

Διάρκεια:

Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια τρεις ημέρες:
Παρασκευή: 18.00-21.00
Σάββατο & Κυριακή: 10.00-17.00
(στο πλαίσιο των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε τοπικό μουσείο).

Γλώσσα:

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα.

Αιτήσεις:

Καλωσορίζουμε δηλώσεις συμμετοχής από επαγγελματίες του περιφερειακού και τοπικού χώρου. Μπορείτε να δηλώσετε αίτηση συμμετοχής με την αποστολή βιογραφικού σημειώματος και μια επιστολή ενδιαφέροντος (300 words maximum) έως τις 11 Φεβρουαρίου στην υπεύθυνη του προγράμματος Ντίνα Ντζιώρα dina.ntziora@britishcouncil.gr. Παρακαλείσθε να αναφέρετε στην επιστολή σας την τοποθεσία και το μάθημα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και να εξηγήσετε πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επηρεάσει τον ρόλο σας.

Κόστος εγγραφής:

€25 ανά εργαστήριο για όλες τις ημέρες

Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην πληρωμή της εγγραφής με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Mε μετρητά ή με πιστωτική/χρεωστική κάρτα στα γραφεία μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-14.30.

Mε κατάθεση σε οποιοδήποτε υποκατάστημα της Alpha Bank μέσω συναλλαγής ΕΠΕΣ ή με μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking, στο λογαριασμό του British Council:

Citibank - Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003

IBAN: GR 5108400010000000444215003

Αναγράψετε το όνομά σας με την ένδειξη «IMA Regional Hub» στο πεδίο «Αιτιολογία» του καταθετήριου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, IMA) και στείλετε την απόδειξη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Dina.Ntziora@britishcouncil.gr.

Γενικοί όροι:

 • Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος.
 • Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε μάθημα με λιγότερους από έξι συμμετέχοντες και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
 • Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή του ποσού της εγγραφής, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
 • Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του ποσού της εγγραφής μετά το ξεκίνημα του εργαστηρίου.
 • Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα δεν θα υπερβαίνει τους 15.
 • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις ημέρες των μαθημάτων.

Πληροφορίες:

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ντίνα Ντζιώρα:
Email: Dina.Ntziora@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο: 210 369 2358

Πηγή: https://anagnostis.org