Το «Παληό Πανεπιστήμιο» και οι ένοικοί του χάρτινο θέατρο & περιήγηση στις αίθουσες και τις αυλές του μουσείου

2022-11-06

Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Η σύνθετη μουσειακή αφήγηση «Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του» επιχειρεί να φωτίσει πτυχές από τη ζωή των ιστορικών προσώπων και των λιγότερο γνωστών ενοίκων του, που άφησαν το αποτύπωμα τους στη νεότερη ιστορία του αρχιτεκτονικού μνημείου. 

Η ιστορία τους αντανακλά, επίσης, το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Η παράσταση του χάρτινου θεάτρου παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας σε ελεύθερη απόδοση. Επικεντρώνεται στους νεαρούς, τότε, αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, Σταμάτιο Κλεάνθη και Εδουάρδο Σάουμπερτ, που οραματίστηκαν και συνέταξαν το σχέδιο στο πρώτο «αρχιτεκτονικό γραφείο» της πόλης και σπίτι τους. 

Η περιήγηση μέσα στο μουσείο εστιάζει στην περίοδο μεταξύ 1837-1841, όταν το κτήριο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Επίσης, σχετικά εκθέματα και προφορικές μαρτυρίες, ζωντανεύουν στιγμιότυπα από τη ζωή των πρόσφατων ενοίκων του κτηρίου -προσφύγων και εσωτερικών μεταναστών- του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. 

Η αφήγηση ολοκληρώνεται με ελεύθερη περιήγηση στο μουσείο και τις αυλές του. Με τη βοήθεια παλιών φωτογραφιών, οι επισκέπτες εντοπίζουν τις επεμβάσεις που υπέστη το ιστορικό κτήριο για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που του «έδωσαν ζωή» και το φρόντισαν σε δύσκολες εποχές. 

Σενάριο, σκηνοθεσία, εμψύχωση: Φαίη Τσίτου Ζωγραφική: Γιώργος Καλοκαιρινός, Ευαγγελία Καλύβα, Δέσποινα Μανώλαρου Φωνές: Κωνσταντίνος Κάππας, Χοβίκ Καραμπετιάν, Αρμάν Εδουάρδος Μενεκιάν, Γεράσιμος Ζερβός. 

Κυριακή 13 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 18:00-19:30

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ

Πηγή: Δελτίο Τύπου