Το Μουσείο Ακρόπολης και τα Ελευσίνια Μυστήρια

2017-10-14

Το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει από τις 15 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 16 Μαΐου 2018 την περιοδική έκθεση «Ιερά Οδός και Ελευσίνα». Στόχος της είναι η ανάδειξη του στενού δεσμού του φημισμένου Ιερού της Ελευσίνας με την πόλη της Αθήνας, όπου τα Ελευσίνια γιορτάζονταν τις πρώτες τέσσερις ημέρες από τις συνολικά εννιά.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούσαν μία γιορτή και μυστηριακή τελετή που σχετιζόταν με τη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Ως τόπος διεξαγωγής της τελετής επιλέχθηκε η Ελευσίνα, καθώς εκεί η θεά ξαναβρήκε την κόρη της ύστερα από την αρπαγή της από τον Πλούτωνα. Η γιορτή των Μυστηρίων γινόταν κάθε χρόνο κατά το μήνα Βοηδρομιώνα (τέλος Σεπτεμβρίου).

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο κύριες ενότητες - «Ιερά Οδός» και «Ελευσίνα» - κάθε μία από τις οποίες διαιρείται σε επτά υποενότητες. Περίπου 60 αρχαιότητες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, την Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (ΕΦΑΔΥΑΤ) και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα εμπλουτίσουν τις παρακάτω υποενότητες της έκθεσης: το «Ελευσίνιο της Αθήνας», το «Σπήλαιο του Πανός επί της Ιεράς Οδού», το «Ιερό του Απόλλωνα στο Δαφνί», τις «Δύο μικρές λίμνες των Ρειτών, αφιερωμένες στη Δήμητρα και Κόρη», το «Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα», τη «Γέφυρα του αθηναϊκού Κηφισού» και τη «Γέφυρα του ελευσινιακού Κηφισού», αλλά και το «Ανάκτορο του Τελεστηρίου της Ελευσίνας», τον «Ιεροφάντη», τις «Διαδοχικές φάσεις του Τελεστηρίου, από την εποχή του Σόλωνα ως τα ρωμαϊκά χρόνια», τη «Φεύγουσα Κόρη», τους «Θεούς και ήρωες στην Ελευσίνα», τα «Αετωματικά γλυπτά του ρωμαϊκού ναού F» και τη «Ρωμαϊκή Ελευσίνα».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης αποτελεί η διαμόρφωσή της ως το Τελεστήριο, δηλαδή το χώρο που εισέρχονταν οι μυημένοι, ενώ παράλληλα, φωτογραφίες της Ιεράς Οδού, από την οποία περνούσαν οι προσκυνητές, θα παρουσιαστούν στο διάδρομο που οδηγεί προς την αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης.


Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2017 - 16 Μαΐου 2018


Πηγές: https://www.ime.gr/chronos/

https://www.iefimerida.gr/