Το «Μουσείο Άγγελου Σικελιανού» άνοιξε στη Λευκάδα

2017-10-07

Το «Μουσείο Άγγελου Σικελιανού» στη Λευκάδα είναι έτοιμο να υποδεχθεί όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό μέσα από εκατό εκθέματα, που αντικατοπτρίζουν τόσο την προσωπική του ζωή όσο και το λογοτεχνικό ταλέντο του. Τα αντικείμενα προέρχονται από άλλα μουσεία και φορείς - Μουσείο Μπενάκη, Ακαδημία Αθηνών, Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, Μουσείο «Atelier» Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Γλυπτικής «Ν. Περαντινός», η Βιβλιοθήκη της Βουλής, Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη Λευκάδας, ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος» - καθώς και από ιδιωτικές συλλογές, τα οποία έγιναν δωρεά στο νέο Μουσείο.

Η Εθνική Τράπεζα αγόρασε το 2009 το ερειπωμένο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα και δια της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας και του Ομίλου, της Γενικής Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου και του Τομέα Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος, όπου μετά την αναστήλωση και την αποκατάσταση του, το παρέδωσε στα τέλη του περασμένου Μάρτη, στο Δήμο Λευκάδας.

Η αναστήλωση και η ολοκλήρωση του Μουσείου κράτησε περισσότερα από οχτώ χρόνια, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από πολυμελή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά, τον καθηγητή του ΑΠΘ Πάνο Τζώνο με τους συνεργάτες του, ενώ την επιστημονική εποπτεία της έρευνας είχε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθηνά Βογιατζόγλου. Την μελέτη αποκατάστασης έκανε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουλιάτος, με τους συνεργάτες του.

Πηγή: https://www.tovima.gr/