Το Facebook λογοκρίνει τη φωτογραφία της Αφροδίτης του Willendorf

2018-03-03

O διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum), Κρίστιαν Κέμπερλ, αντέδρασε έντονα σε πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με την απροσδόκητη απόφαση του Facebook να λογοκρίνει μια φωτογραφία της Αφροδίτης του Βίλεντρορφ (Willendorf), του εμβληματικού αγαλματίδιου της Παλαιολιθικής Εποχής, ως πορνογραφική.

«Ποτέ δεν υπήρξε παράπονο από επισκέπτες για τη γύμνια του αγαλματίδιου και ποτέ δεν ακούσαμε κάποιον να παραπονείται για την εμφάνισή του», σημείωσε ο διευθυντής του Μουσείου.

Το αγαλματίδιο χρονολογείται ανάμεσα στο 28.000 π.Χ. και 25.000 π.Χ. και η φωτογραφία αυτού στα social media είναι κατά τα φαινόμενα προκλητική.

Το ύψους 11,4 εκατοστών αγαλματίδιο βρέθηκε, κοντά στην αυστριακή πόλη Βίλεντρορφ, κατά τη διάρκεια ανασκαφής που διεξήγαγαν αρχαιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι, αρχικά, ήταν επιχρωματισμένο με κόκκινη ώχρα και πιστεύεται ότι το λάξευσαν με εργαλεία από πυρόλιθο. Θεωρείται μια από τις πιο αναγνωρίσιμες απεικονίσεις γυναικείου γυμνού στην ανθρώπινη ιστορία.

Το ίδιο το μουσείο στις 9 Ιανουαρίου, στη δική του σελίδα FB πόσταρε φωτογραφία της Αφροδίτης με τη λεζάντα "Αφήστε την Αφροδίτη να είναι γυμνή!". Η συγκεκριμένη λεζάντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα έργα τέχνης, μιας και το Facebook τείνει να λογοκρίνει πολλά από αυτά, μην επιτρέποντας πλέον καμία ανάρτηση γυμνού σε πίνακα ή γλυπτό, ακόμα κι αν αυτή είναι η Αφροδίτη...

Πηγή: www.cnn.gr