«Το Χρώμα Γιορτάζει...»

2020-01-28

Οκτώ καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί του Black Duck από την Τρίτη 4 έως και τις 14 Φεβρουαρίου υπό την επιμέλεια της Ντόρας Ηλιοπούλου- Ρογκάν.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παύλος Γρηγορόπουλος, Mαρικίτα Μανωλοπούλου, Κατερίνα Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Εύα Μελά, Ιόλη Ξιφαρά, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου και Ιωάννα Τερλίδου.

«Το «ΧΡΩΜΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ....» δεν αντιπροσωπεύει μιαν «όποια» ομαδική έκθεση.

Πρόκειται για μια παρουσίαση που συναποφασίστηκε αυθόρμητα και με ενθουσιασμό από δύο Ντόρες: Tην «ψυχή» του χαρισματικού Black Duck: Ντόρα Ρίζου -ζωγράφος η ίδια- και τη συνονόματη Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν Ιστορικό της τέχνης και τεχνοκριτικό.

Καθοριστικό είναι το χρώμα στη δουλειά κάθε καλλιτέχνη και γι αυτό, ακριβώς, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν -εάν το επέτρεπε ο χώρος -και πολλοί άλλοι δημιουργοί .Όμως , στην προκειμένη περίπτωση ,το χρώμα «όντως» γιορτάζει καθώς, βιώνει μια κορύφωση στη δημιουργική πορεία του καθενός. Το χρώμα και στους 8 συμμετέχοντες δημιουργούς βρίσκεται σε έξαρση όποιο και αν είναι κάθε φορά το θέμα και το ερέθισμα. Έξαρση που μεταδίδεται «αναφανδόν» και απροκάλυπτα στον επισκέπτη μεταγγίζοντας του την «χαρά της ζωής» που έχει επικίνδυνα χλωμιάσει στις μέρες μας. Ο επισκέπτης δεν αποκομίζει μοναχά εντυπώσεις από την τωρινή παρουσίαση. Αποκτά «εμπειρίες» που αξιοποιεί ανάλογα με τον ψυχισμό του και τις ανάγκες του».

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-τεχνοκριτικόςOfficier des Arts et Lettres

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 - 15 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: 13.00 - 21.00 καθημερινά

Black Duck Gallery
Χρήστου Λαδά 9α / 210 3234760 / www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των καλλιτεχνών:

Παύλος Γρηγορόπουλος

Ο Παύλος Γρηγοριάδης απόφοιτος Μηχανολόγος -Ηλεκτρολόγος (Surrey και Dundee της Σκωτίας 2011)σπούδασε στη συνέχεια Web Design και Art (Deree College,2012) και ασκήθηκε, ειδικότερα , σε κατασκευές εσωτερικών χώρων ,επαγγελματικών περιπτέρων και επίπλων(Dubai 2012-2019). Δραστηριότητες που ασκεί παράλληλα με τη ζωγραφική.

Mαρικίτα Μανωλοπούλου

H Μαρικίτα Μανωλοπούλου είναι ζωγράφος και γλύπτρια. Στον χώρο της γλυπτικής δημιουργεί κυρίως με ανοξείδωτο χάλυβα και φως. Ο ανοξείδωτος χάλυβας εμπνέει κατεξοχήν την Μαρικίτα και υλοποιεί τις σκέψεις της.
Και αυτό επειδή είναι ένα στέρεο αλλά διαπερατό υλικό που απορροφά και αντανακλά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενώνοντας την φαντασία με τη ζωή, την τέχνη με την πραγματικότητα. Δημιουργεί γλυπτά μεγάλων διαστάσεων ,σφυρήλατα η κομμένα με λέιζερ .Τα έργα της εφοδιασμένα με νέον, φθόριο ή spots συνδυάζουν τη μνημειακό παράστημα του ατσαλιού με τους αιθέριους αντικατοπτρισμούς του φωτός.
Έχει στο ενεργητικό της 4 ατομικές εκθέσεις και μια σημαντική συμμετοχή σε 35 ομαδικές παρουσιάσεις ανά τον κόσμο[ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία ,Ελλάδα, Κύπρο κ.α] 
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές , σε δημόσιους χώρους και σε ξενοδοχεία.
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα αλλά έχει μια σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό
Είναι μέλος της Ένωσης Ανεξάρτητων καλλιτεχνών (Παρίσι),των Φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης (Αθήνα) και του Συλλόγου Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο.

Κατερίνα Μαρούδα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, με δάσκαλο τον Fernardo Farulli.
Η προτεραιότητα στη ζωγραφική της εναποτίθεται στη δυναμική του χρώματος. Αρχικά χρησιμοποιεί τα βασικά χρώματα-μπλε-κόκκινο-κίτρινο και σιγά σιγά τα αποσυνθέτει στις αποχρώσεις τους. Εν τέλει το σχέδιο καθοδηγείται από το χρώμα. Το υλικό της είναι αποκλειστικά το λάδι.
Έχει κάνει 17 ατομικές εκθέσεις [Αθήνα, Κολωνία, Θεσσαλονίκη, Βέρνη]. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές [Ελλάδα, Καναδά, Ιταλία, Ισπανία, Σικάγο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρωσία].
Συλλογές με έργα της: Μουσείο Βορρέ, Εθνική Πινακοθήκη, Υπ. Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Γενική Τράπεζα Ελλάδας, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Εθνική Τράπεζα, Μουσείο Καλών Τεχνών Τούλα - Ρωσία.


Αλίνα Μάτσα

Η Αλίνα Μάτσα σπούδασε Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο University of the Arts στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Inchbald School of Design στο Λονδίνο.
Τελευταία πειραματίζεται και με την τέχνη των μωσαϊκών με γυάλινες ψηφίδες τα οποία και ενσωματώνει στα ζωγραφικά της έργα.
Έχει στο ενεργητικό της 15 ατομικές εκθέσεις σε σημαίνοντες εκθεσιακούς χώρους ανά τον κόσμο (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα) και μια διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή σε ομαδικές παρουσιάσεις, διεθνώς. Το 2014 συμμετείχε στο Salon des Αrtistes Francais (Grand Palais-Παρίσι)με το έργο Oasis που απέσπασε το Βραβείο «Etoile d Or» για το έτος 2014.

Εύα Μελά

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1956. Σπούδασε Χαρακτική, Τυπογραφία & Τέχνη του Βιβλίου στην ΑΣΚΤ Αθήνας (με τους Λευτέρη Κανακάκι , Κώστα Γραμματόπουλο, Γιάννη Παπαδάκη) σχέδιο και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (Ecole National Superieure des Beaux Arts). Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική κοντά στον χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο.
Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 27 ατομικές και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ΄Εχει εικονογραφήσει 21 βιβλία για παιδιά, και έχει σχεδιάσει πάνω από 200 εξώφυλλα βιβλίων. Ασχολείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων και τη ζωγραφική σε επαγγελματικούς χώρους,. Από το 1983 παραδίδει παράλληλα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής, χαρακτικής και νωπογραφίας (fresco).


Ιόλη Ξιφαρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στα εργαστήρια του Χρόνη Μπότσογλου και του Δημήτρη Μυταρά. Διδάχτηκε την τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής από τον Δημήτρη Φώτου και τον Κώστα Αργύρη. Σπούδασε την τεχική της νωπογραφίας (φρέσκο) στην École Nationale Superieur des Beaux-Arts στο Παρίσι. Εκτός από την επίσημη εκπαίδευση μαθήτευσε για πολλά χρόνια δίπλα στον Αλέκο Φασιανό. Έχει κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πίνακές της βρίσκονται σε συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2016 προσκλήθηκε από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη να φιλοτεχνήσει πρωτότυπα έργα (νωπογραφίες) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης σε επικοινωνία με τους επισκέπτες. Την ίδια χρονιά φιλοτέχνησε το τυχερό του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για το 2017 με τίτλο "Μουσική Ευρώπη".

Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου

Ο Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1952.
Σπούδασε ζωγραφική στο Pierce College και στο Istituto Reastauro.
Έργα του βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στη Δ.Π. Θεσσαλονίκης, στην Δ.Π. Πατρών, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Συλλογή της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, στη Συλλογή της Γενικής Τράπεζας, καθώς και σε σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Συμμετοχή με το έργο "Before the Myth was Born"(42X80, μικτή τεχνική)
Για το έργο του έχουν γράψει : Η Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν-Δρ, Ιστορίας της Τέχνης, ο Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνά Σχινά, ο Άγγλος Ακαδημαϊκός Alan Andrew Moran, η Ήρα-Παρασκευή Παπαποστόλου-Ιστορικός της Τέχνης, κ,ά.

Ιωάννα Τερλίδου

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 29 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις στη Ρώμη τη Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Στοκχόλμη, Σκόπια Σόφια.Τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην τέχνη της υφαντικής και γενικότερα ότι έχει σχέση με το ύφασμα. Μελετάει την παράδοση και εμπνέεται από αυτήν. Ζει και εργάζεται στα Καλά-Νερά Βόλου. Συμμετοχή με κεντήματα και σχέδιο σε οργάντζα, 50Χ50


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 


Προκήρυξη πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων με Σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που αφορά στο υποέργο 4: «Αποχέτευση Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής - Εργασίες Αρχαιολογίας» που θα υλοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων στο πλαίσιο της Πράξης: «Αποχέτευση...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αισθητηριακής Προσβασιμότητας "TheHappyAct", οργανώνει την Κυριακή 2 Απριλίου (ώρα 10:30-11.30) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με μέλη που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, στο Μουσείο...

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κυκλοφόρησαν το δωρεάν λογισμικό "Glaze" που, όπως λένε, μπορεί να ανατρέψει τις προσπάθειες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) να αντιγράψει το στυλ ενός καλλιτέχνη.