Tips για μια επίσκεψη σε μουσείο!

2022-01-13

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να είναι μια εμπειρία γεμάτη γνώσεις, διασκέδαση, γνωριμίες με νέους ανθρώπους ή ακόμα και να βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους, και από την άλλη, μπορεί να αποβεί μια τελείως... βαρετή εμπειρία! Όλα μέσα στη ζωή είναι. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να αποκομίσουμε την καλύτερη εμπειρία και να μη χάσουμε άσκοπα το χρόνο μας; Σας δίνουμε μερικά tips για όμορφες και εποικοδομητικές επισκέψεις, που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν.

1. Επιλέξτε προσεκτικά το μουσείο που θα επισκεφθείτε.

Όχι, δεν εννοούμε να βάλετε κάτω τα δεδομένα και να τα εξετάσετε βάσει της στατιστικής, ταρωμαντείας, κ.λπ. Είναι πιο απλά τα πράγματα. Απλά, ρωτήστε τον εαυτό σας: "Τι θέλω να δω σήμερα; Πώς θέλω να νιώσω; Τι θέλω να μάθω; Θέλω να πάω κάπου μακριά για να κάνω και μια βόλτα; Ή θέλω πιο κοντινό προορισμό; Τι χρόνο μπορώ να διαθέσω;" Ίσως να παρατηρήσατε ότι στις ερωτήσεις έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως το ρήμα "θέλω". Ο λόγος που έγινε αυτό είναι διότι μετράει πάνω απ' όλα να θέλετε να πάτε και όχι γιατί έτσι πρέπει. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μουσείων που μπορείτε να επισκεφθείτε και να αποκομίσετε τελείως διαφορετικές εμπειρίες από το καθένα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα. Μπορούμε να βρούμε αρχαιολογικά, ιστορικά μουσεία, μονοθεματικά, εθνογραφικά, πινακοθήκες, οικομουσεία, κ.ο.κ. Αφού, λοιπόν, επιλέξουμε το μουσείο που θέλουμε να πάμε, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

2. Επίσκεψη στο μουσείο μόνος/-η μου ή με παρέα

Το δεύτερο που πρέπει να σκεφτείτε, είναι αν θέλετε να περάσετε το χρόνο σας στο μουσείο μόνος/-η σας ή με κάποιο άλλο πρόσωπο. Μπορεί να είναι κάποιος φίλος, ο/η αγαπημένος/η σας, η οικογένειά σας, κάποιος/-α συνάδελφος, ακόμα και κάποιος που γνωρίσατε πρόσφατα, π.χ. ένα ραντεβού στο μουσείο! Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ρωτήσετε και το άλλο πρόσωπο αν του αρέσει το μουσείο που έχετε επιλέξει ή στην καλύτερη περίπτωση, να διαλέξετε μαζί το που θα πάτε. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε αν θα θέλατε να σας ξεναγήσει κάποιος στο χώρο ή όχι. Είναι στη δική σας ευχέρεια. 

3. Αφήνω το σακίδιό μου, αφήνω τα "βάρη" μου πίσω

Έχοντας φτάσει στο μουσείο, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ζήσει ολοκληρωτικά την εμπειρία. Αφήστε το σακίδιό σας στην είσοδο, πάρτε το εισιτήριο - εκτός κι αν έχετε κλείσει online - και κρατήστε πάνω σας μόνο τα απαραίτητα. Αν έχετε φωτογραφική μηχανή, καλό θα ήταν να αφήσετε το κινητό σας μαζί με το σακίδιο. Αν πάλι, η λήψη φωτογραφιών μπορεί να γίνει μόνο με το κινητό, θα σας συνιστούσαμε να διακόψετε, για όσο χρόνο παραμένετε στο μουσείο, τις ειδοποιήσεις από social, mail και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να σας εμποδίσει να βιώσετε την εμπειρία. Ό,τι σας απασχολεί αρνητικά, βάλτε το για λίγο σε παύση. Είναι ένας χρόνος για εσάς. Εκμεταλλευτείτε τον με τον καλύτερο τρόπο. 

4. Μέσα στην έκθεση

Αφού περάσετε στην έκθεση (περιοδική ή μόνιμη), μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία με όποιον τρόπο νιώθετε εσείς καλύτερα σε συνάρτηση φυσικά με τον τρόπο που είναι διαμορφωμένη η έκθεση. Για παράδειγμα, μπορεί μια έκθεση να προσκαλεί τον επισκέπτη να συνδιαλλαγεί με αυτήν με ποικίλους τρόπους, π.χ. ξενάγηση/παιχνίδια με tablets, smartphones, προβολή κινούμενων εικόνων / βίντεο στους χώρους προβολής, σταθμοί φωτογραφιών με τα σημαντικά εκθέματα - αξιοθέατα, κ.ο.κ. Μπορείτε, επίσης, να συμμετέχετε και σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι που συνήθως προϋποθέτει να έχετε δηλώσει πρώτα συμμετοχή. Ακόμα και να μην υπάρχουν όλα τα παραπάνω, μπορείτε απλά να περπατήσετε στην έκθεση, να απολαύσετε τα εκθέματα, να διαβάσετε τις λεζάντες όσων εκθεμάτων σας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Και σε αυτό το σημείο, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν πάμε σε ένα μουσείο, δεν είναι απαραίτητο να διαβάσουμε όλες τις λεζάντες. Δεν υπάρχει αυτός ο κανόνας και δεν ξέρω κάποιον που να μπορούσε να το κάνει, ειδικά σε ένα μεγάλο μουσείο (από άποψη χώρου και αριθμού εκθεμάτων). Φανταστείτε κάποιον να προσπαθήσει να διαβάσει όλα τα κείμενα στο Λούβρο σε μια και μόνο επίσκεψη. Για να το καταφέρει, θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα και να τον συναντήσουμε ξανά σε ένα μήνα. Εντάξει, υπερβολή μεν, αλλά καταλάβατε ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη, αποτρέποντας ανθρώπους να επιχειρήσουν μια επίσκεψη σε μουσείο. 

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να φωτογραφήσετε - χωρίς φλας! - χρώματα, συναισθήματα, σχήματα και ό,τι άλλο μπορεί να σας έρθει στο μυαλό. Αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα αναζητήσετε στα εκθέματα, στο ίδιο το κτήριο, ακόμα και σε επισκέπτες, αν βέβαια έχετε τη συγκατάθεσή τους για να τους φωτογραφήσετε!

Εκτός από τη φωτογραφία, αν σας αρέσει το σχέδιο, μπορείτε να επιχειρήσετε να σχεδιάσετε κάποιο από τα εκθέματα ή από το χώρο του μουσείου, γενικά. Δε χρειάζεται να έχετε ταλέντο. Απλά, δοκιμάστε το!

Στην περίπτωση που έχετε πάει με παρέα, δοκιμάστε να παίξετε το παιχνίδι "Τι σκέφτομαι;". Πώς θα το κάνετε; Μετά από κάθε αίθουσα, αν χωρίζεται ο χώρος ή μετά από την παρακολούθηση ενός συγκεκριμένου αριθμού εκθεμάτων που εσείς θα ορίσετε το πόσα θα είναι, ρωτήστε την παρέα σας "Τι σκέφτομαι; Ποιό έκθεμα έχω στο μυαλό μου;" Και ακούστε την απάντηση. Μετρήστε στη συνέχεια ποιος κατάφερε να διαβάσει καλύτερα το μυαλό του άλλου. Το έπαθλο για αυτόν που θα βρει τα περισσότερα, θα το ορίσετε εσείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένα δωράκι από το πωλητήριο του μουσείου ή το κέρασμα του καφέ στην καφετέριά του.   

5. Μετά την επίσκεψη

Αφού τελειώσετε την περιήγησή σας στην έκθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε το πωλητήριο για να βρείτε κάτι που ενδεχομένως σας ενδιαφέρει ή να αγοράσετε κάτι ως δώρο σε αγαπημένο πρόσωπο. Επιπλέον, αν το μουσείο διαθέτει εστιατόριο - καφετέρια, μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας, να απολαύσετε το φαγητό σας. Τέλος, γυρίζοντας στο σπίτι, μια ιδέα είναι να δείτε μια ταινία ή ντοκιμαντέρ σχετικά με κάποιο έκθεμα που είδατε εκεί, π.χ. που να παραπέμπει σε κάποιο ιστορικό γεγονός, σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο, σε ανακάλυψη, σε εφεύρεση, ή ακόμα και μια αναφορά στο ίδιο το μουσείο.

Τα μουσεία είναι γεμάτα από γνώσεις, συναισθήματα, αξίες, εμπειρίες και γι' αυτό και για πολλούς άλλους λόγους, τα αγαπάμε! Μας βοηθούν στο να μάθουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να εξελιχθούμε και πολλές φορές μας φτιάχνουν την ψυχολογία. Αν δεν είστε φαν των μουσείων, δώστε τους ακόμα μια ευκαιρία. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να αλλάξει...


Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας