Τελευταίες μέρες των εκθέσεων της Άννας Μαρίας Τσακάλη και του Εδουάρδου Σακαγιάν

Την Κυριακή 17 Απριλίου πέφτει η αυλαία στις εκθέσεις «Μυστικοί κήποι» της Άννας Μαρίας Τσακάλη και «Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι» του Εδουάρδου Σακαγιάν, δύο εκθέσεις, δύο σπουδαίων δημιουργών της γενιάς του '80, τις οποίες θαύμασε και αγάπησε το κοινό.
Ξεναγήσεις κοινού και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και πολλοί μεμονωμένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου των καλλιτεχνών, τα πρόσωπα του Εδουάρδου και τα φυτά-προσωπογραφίες, κρυφές διαδρομές ψυχής της Άννας Μαρίας, τα οποία οδήγησαν τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφορές μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που το ανείπωτο με λόγια μετατρέπεται από τους δύο σε εικαστική δημιουργία.
«Μυστικοί κήποι» της Άννας Μαρίας Τσακάλη
«Ζωγραφίζω τη φύση αλλά η φύση για μένα και τα λουλούδια είναι ένας τρόπος να μιλήσω για ένα εσωτερικό τοπίο, για κάτι που βιώνουμε και πολλές φορές δεν έρχεται εύκολα στην επιφάνεια» (Άννα Μαρία Τσακάλη - εγκαίνια εκθέσεων, 4 Φεβρουαρίου 2022).
Τα λουλούδια, τα οποία αποτυπώνονται στα έργα της, γίνονται σύμβολα με πολλαπλά αντιφατικά νοήματα. Πηγαία έκφραση της ομορφιάς και της ζωής, συμπυκνώνουν παράλληλα στην εύθραυστη και εφήμερη ύπαρξή τους, την τραγική μοίρα της φθοράς και του θανάτου.
«Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι» του Εδουάρδου Σακαγιάν
«Κάπως έτσι καταλαβαίνω την ιστορία της ζωγραφικής, ίσως σαν ένα αντάρτικο για να ξανανοίξει η κουρτίνα της κατάθλιψης και της απελπισίας» (Εδουάρδος Σακαγιάν - εγκαίνια εκθέσεων, 4 Φεβρουαρίου 2022).
Στη ζωγραφική του, με τον διάχυτο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, αλλά και η προσωπική ματιά του καλλιτέχνη. Οι θεατές του Σακαγιάν δεν νοούνται ως μονάδες, αλλά ως ενιαίο κι αδιαίρετο σύνολο. Παρόλο που διατηρούν στοιχεία της μοναδικής, της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, φαίνεται ότι αυτή υποτάσσεται στις επιταγές του όλου. Οι σχηματοποιημένες μορφές αποδίδονται χωρίς περιττές λεπτομέρειες -αφαιρετικά- σε καθημερινές σκηνές, που παραπέμπουν στις αστικές κοινωνίες, στις οποίες ζουν και δρουν. Συνεπώς οι θεατές λειτουργούν ως είδωλα της πραγματικότητας, την οποία καθένας καλείται να αποκωδικοποιήσει με γνώμονα τόσο τη συλλογική όσο και την ατομική εμπειρία.
Για την είσοδό σας στον χώρο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους του εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου.
Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Πέμπτη 9:00-14:00, Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλ. κρατήσεων: 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).
Πηγή: Δελτίο Τύπου