Τελευταίες ημέρες | Louise Bourgeois, Maman

2022-11-04

Για λίγες ακόμα ημέρες, το εμβληματικό έργο Maman (1999) της Louise Bourgeois παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEON και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois -ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή- εκτίθεται στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ έως τις 6 Νοεμβρίου, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.

Η εικαστική εγκατάσταση του Maman -από την πλευρά του ΚΠΙΣΝ- πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΚΠΙΣΝ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του.

Το Maman, με ύψος πάνω από 10 μέτρα, δημιουργήθηκε το 2000, ως πρώτη ανάθεση για το Turbine Hall της Tate Modern, και στη συνέχεια χυτεύθηκε σε μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. Όπως έχει δηλώσει η Bourgeois, το Maman συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. Έχοντας είκοσι μαρμάρινα αυγά στην κοιλιά-κλωβό της, το γλυπτό υποδηλώνει τη μητρική προστασία. Ωστόσο, η σχέση της καλλιτέχνιδας με τη μητρότητα ήταν αντιφατική και περίπλοκη. Κυριαρχώντας στον χώρο και παραπαίοντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια, το Maman προκαλεί επίσης φόβο και υποδηλώνει παγίδευση.

Εικαστική Εγκατάσταση
Louise Bourgeois | Maman
Έως 06/11/2022
Εσπλανάδα, KΠΙΣΝ
Συνεργασία | ΝΕΟΝ + Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά (Δευτέρα - Κυριακή)
Ελεύθερη Πρόσβαση για το κοινό.

Πηγή: Δελτίο Τύπου