Τέχνη από μικρόβια

2023-01-30

Γράφει η Ξανθούλα Νταναβάρα

Χμμμ τέχνη από μικρόβια;! Ξέρω ξέρω ακούγεται περίεργο, παράξενο, κάπως τρομακτικό, φοβιστικό και για κάποιους ίσως ενδιαφέρον. Δεν θέλω να σας ταράξω αλλά υπάρχει μουσείο μικροβίων και μάλιστα βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Στο συγκεκριμένο μουσείο, πρωταγωνιστής είναι τα μικρόβια. 

Παραδόξως, όσο αηδής ακούγεται η ιστορία του συγκεκριμένου μουσείου, από τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε κάνουν να θες να το επισκεφτείς. Αυτός ο φωτισμός που πέφτει απαράμιλλα πάνω στα μικρόβια σου τραβάνε το μάτι και την προσοχή. 

Μόνο εγώ εντυπωσιάστηκα με τα σχήματα, τα χρώματα και τα σχέδια που έχουν μερικά από αυτά; Θα μπορούσε να θεωρηθεί τέχνη αφού η φύση από μόνη της δημιουργεί! Από τι θαύματα είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; 

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του μουσείου είναι να δημιουργήσει μια πιο θετική σχέση μεταξύ των μικροβίων και του ευρύτερου κοινού, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα ενθαρρύνει για περισσότερη μελέτη και έρευνα. Βασίζεται στην ιδέα της διανομής πληροφοριών για τα μικρόβια, τα οποία συχνά συνδέονται με ασθένειες παρά τη βασική τους λειτουργία στην καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής. Πολλά από τα εκθέματα επικεντρώνονται στα μικρόβια που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. 

Ξέρατε εσείς πόσα μικρόβια μεταφέρονται ανάμεσα σε δυο άτομα που φιλιούνται;! Και όμως στο συγκεκριμένο μουσείο μπορείτε να μάθετε. Καλά καλά, θα σας πω πόσα. Γύρω στα 80 εκατομμύρια βακτήρια. Φαντάζει τρομακτικό. Θυμηθείτε όμως ότι τα τελευταία χρόνια αντέξαμε τα πάνδεινα.

*Από τη στιγμή που άνοιξε το μουσείο το 2014, έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και υποψηφιότητες.

Υ.Γ. Το παράπονο μου είναι πως στο συγκεκριμένο μουσείο δεν έχουν το έμφυτο μικρόβιο της αγάπης για την τέχνη που έχουμε πολλοί και πολλές από εμάς.