«Τα Ωραία του Πέραν»

2018-03-09

Δεκαπέντε Έλληνες εικαστικοί αφηγούνται με την τέχνη τους «Τα Ωραία του Πέραν». Οι εν λόγω καλλιτέχνες συνδέονται βιωματικά και πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη και παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση από τις 16 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, με την υποστήριξη του Γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ίρις Κρητικού, η οποία αναφέρει ότι η ιδέα της γεννήθηκε «από την επιθυμία της απόπειρας έκφρασης αυτού που αισθανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε και αφουγκραστήκαμε σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες βιωματικές εμπειρίες το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης της Κωνσταντινούπολης, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική και τη σκονισμένη από τους αιώνες ανθρώπινη μνήμη. Τα έργα της έκθεσης- ζωγραφική, φωτογραφία- συγγενεύουν μεταξύ τους με τον συνθηματικό και συμπυκνωμένο τρόπο που συγγενεύουν και οι γεωγραφικές και συναισθηματικές μνήμες όλων των ανεξάντλητων προορισμών».

Ο τίτλος της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν» αποτελεί αναφορά στο δημοφιλές μελόδραμα του Τυμφρηστού «Η Ωραία του Πέραν» (1920) και στη βασισμένη σε αυτό και αντίστοιχα επιτυχημένη ομότιτλη ταινία του Ορέστη Λάσκου (1953) που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Ευάγγελος Σέκερης, τα έργα «θα μας ταξιδέψουν στην πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά της Πόλης, στο Πέραν, με την ελπίδα ότι η γειτονιά αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί το σταυροδρόμι των πολιτισμών, όπως και άλλωστε το αποτελεί εδώ και χρόνια».

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κουκουλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίτας, Βαγγέλης Πούλης, Βιργινία Φιλιππούση.

Η έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» θα παρουσιαστεί και το φθινόπωρο του 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ