Τα "μυστικά" του Δίσκου της Φαιστού αποκαλύπτονται...

2018-01-31

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (ώρα 17.30) στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την εκδήλωση "Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού". Στόχος αυτής είναι να αποκαλύψει τα μυστικά του Δίσκου, βάσει των αποτελεσμάτων πρόσφατης επιστημονικής έρευνας.

Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου για περισσότερα από 10 χρόνια έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, την «ανάγνωσή» του στο 99%. Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και επίγνωση του βάρους του εγχειρήματός του, προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην «ερμηνεία» του Δίσκου, μιλάει για την πεμπτουσία του, προσφέροντας στο κοινό μια ματιά στα άδυτα του μινωικού κόσμου.

Ο Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908 από Ιταλούς ανασκαφείς και χρονολογήθηκε γύρω στα 1.700 π.Χ., ανήκοντας χρονολογικά στην περίοδο της Μινωικής Γραφής, αλλά διαφέροντας σε πολλά σημεία από αυτήν. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η γραφή του Δίσκου είναι εντυπωμένη σε πηλό, με τη βοήθεια διαφορετικών σφραγίδων και θεωρείται το αρχαιότερο σε παγκόσμιο επίπεδο έντυπο, περίπου 2.500 χρόνια πριν από τα πρώτα δείγματα έντυπου υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφή θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση https://media.ekt.gr/live.

Πηγή: https://www.ekt.gr