Τα ερωτήματα της Δωδώνης οδεύουν προς τη λίστα της UNESCO

2018-03-20

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος των μοναδικών αυθεντικών ελασμάτων της Δωδώνης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής, Κωνστατίνος Σουέρεφ, αυτό το διάστημα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου αυτή η κληρονομιά να ενταχθεί στη λίστα της UNESCO.

Τι είναι τα ελάσματα της Δωδώνης; Πρόκειται για μολύβδινα ελάσματα, μικρές πινακίδες, στα οποία αναγράφονταν ερωτήματα που ζητούσαν την απάντηση-χρησμό του Μαντείου της Δωδώνης, για θέματα πολιτικά ή θρησκευτικά, οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας. Αυτά ανακαλύφθηκαν με την ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στον χώρο του Μαντείου της Δωδώνης και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.

Τα ελάσματα των χρησμών χρονολογούνται με βάση τη γραφή από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό, ενώ τα ερωτήματα είναι γραμμένα σε ποικίλες αλφαβήτους και διαλέκτους, καθώς στο Μαντείο έφταναν άνθρωποι από όλες της περιοχές, από τις Συρακούσες και τον Τάραντα, τη Βοιωτία, την Αθήνα, την Κόρινθο.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η αξία των ελασμάτων έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

Ο κ. Σουέρεφ αναφέρει πως: «Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα, με την υποστήριξη και της επιστημονικής κοινότητας να κινηθεί η δέουσα διαδικασία, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των ενεπίγραφων χρησμοδοτικών ελασμάτων της Δωδώνης, στην πολιτιστική κληρονομιά της Οικούμενης, στην UNESCO, στη "μνήμη του κόσμου"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ