Τα αρχεία του Gabriel García Márquez στο διαδίκτυο

2017-12-13

Το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, το ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου του Τέξας, αγόρασε τα αρχεία του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Gabriel García Márquez έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

Επόμενη κίνηση του Πανεπιστήμιου του Τέξας ήταν να μοιραστεί το υλικό με όλους όσους ενδιαφέρονται να το μελετήσουν κι έτσι, ανήρτησε στο διαδίκτυο περίπου 27.500 έγγραφα από τα αρχεία του συγγραφέα, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα έχει στην κατοχή του, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες.

Στη διεύθυνση https://www.hrc.utexas.edu οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

"Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό", σχολίασε ο Rodrigo García, ο ένας από τους γιους του.

"Τα ντοκουμένα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του García Márquez, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική", εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.

H ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθηκονομικών Πηγών και Πληροφοριών), διήρκησε 18 μήνες. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ