Συνέδριο "Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης"

2018-02-05

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει το Β΄ Διεθνές Συνέδριο του ερευνητικού έργου Science and Orthodoxy around the World (SOW) στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018, με θέμα «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης» (Orthodox Christianity and the Reassessment of Scientific Knowledge). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Σκοπός του έργου Science and Orthodoxy around the World (SOW) είναι η μελέτη του διαλόγου μεταξύ φυσικών επιστημών και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας σε ολόκληρο τον ορθόδοξο χώρο, στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορα κράτη, εδραιώνοντας μια πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των φυσικών επιστημών και της ορθόδοξης διανόησης. Στο έργο συμμετέχουν πάνω από 50 ειδικοί από 15 χώρες και από διάφορα ερευνητικά πεδία: Θετικές Επιστήμες, Φιλοσοφία, Ιστορία, Θεολογία και Εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές των σχετικών πεδίων, τους μελετητές των σχέσεων επιστημών και θρησκείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ζητήματα που ανακύπτουν από τις σχέσεις των επιστημών με τη θρησκευτική πίστη.

Το Β΄ Συνέδριο του έργου επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο μια ιδιαίτερη ορθόδοξη προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ θρησκείας και φυσικών επιστημών. Οι πόλεμοι, ο φόβος πυρηνικού ολέθρου και οι οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών έχουν υπονομεύσει την ελπίδα ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θα οδηγούσαν σε ένα λαμπρό μέλλον για την Ανθρωπότητα. Έχουμε, όμως, ξεπεράσει την αντίληψη ότι μόνο ο επιστημονικός θετικισμός μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τη γνώση; Υπάρχει μία ενιαία αντίληψη περί επιστήμης ή συναγωνίζονται μεταξύ τους διάφορες αντιλήψεις; Έχει θέση το θαύμα και το θείο στον σημερινό κόσμο; Γιατί τα επιστημονικά ευρήματα εμφανίζονται συχνά να μην ταιριάζουν με τις προσδοκίες της Ανθρωπότητας για το μέλλον;

Το συνέδριο θα μεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο (live streaming) στη διεύθυνση https://media.ekt.gr/live, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Γλώσσα εργασίας του συνεδρίου: Αγγλικά

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο παρέχονται στη διεύθυνση: https://project-sow.org/conf2

Πηγή: ΕΚΤ