Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Mariya Gabriel

2020-03-12

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με την κ. Mariya Gabriel, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως είπε η κ. Gabriel, δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Πολιτισμό. «Δεν πρόκειται για μια απλή λέξη. Ο Πολιτισμός έχει περιεχόμενο και αντιπροσωπεύει αξίες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι βρίσκεται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με την έρευνα και την καινοτομία».

Η Επίτροπος σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2 και συγκεκριμένα στον δεύτερο πυλώνα του (Culture and Creative Europe), το European Institute of Innovation and Technology ετοιμάζει τη νέα εργαλειοθήκη που αφορά στον Πολιτισμό και τις Δημιουργικές Βιομηχανίες. Η κ. Gabriel επισήμανε ότι άμεση προτεραιότητα και πρόκληση είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το Horizon 2, καθώς και για το πρόγραμμα Erasmus+, ενώ η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα επεκτείνεται και στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού».

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε την ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενώ από την πλευρά της η κ. Gabriel τόνισε ότι ενέργειες σχετικές με την πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να συνεχιστούν, αφήνοντας ένα σαφές αποτύπωμα. Τον προσεχή Οκτώβριο θα διοργανωθεί ένα διεθνές Forum, θέμα του οποίου θα είναι η πολιτιστική κληρονομιά και οι κίνδυνοι τους οποίους διατρέχει και κάλεσε τη κ. Μενδώνη να έχει ενεργό ρόλο.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Discover EU, το οποίο αφορά νέους, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, να μάθουν από διαφορετικούς πολιτισμούς και να εξερευνήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και ζήτησε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα ελληνικά περιφερειακά μουσεία. Η κ. Μενδώνη ανταποκρίθηκε στο αίτημα, λέγοντας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συμμετάσχει ενεργά, καθώς το πρόγραμμα Discover EU μπορεί να συνδράμει με καθοριστικό τρόπο στην εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ, αλλά και στην τόνωση του πολιτισμού στις Περιφέρειες. Με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού θα ετοιμαστεί άμεσα όλο το απαραίτητο πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό, με στόχο η Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, προγράμματα όπως το Cultural Heritage in Action, στο οποίο θα εντάσσονται χώρες και τοποθεσίες με ειδικό πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς και το Creative Europe το οποίο προωθεί τις νέες τεχνολογίες και ιδίως την τεχνητή νοημοσύνη. Η Επίτροπος σημείωσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε τις ηθικές αρχές για τη χρήση τους. Παράλληλα, απαιτείται να εντοπιστούν τα προγράμματα που θα αναβαθμιστούν για να προσελκύσουν επενδύσεις. Η προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις με επίδραση στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών». Η κ. Μενδώνη είπε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επεξεργάζεται αυτό το διάστημα έναν νέο φορέα με έδρα το Ακροπόλ, ο οποίος θα συνδράμει καλλιτέχνες και δημιουργούς στην προσπάθειά τους να διεκδικούν πόρους από τα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα. «Είναι σημαντικό τόνισε να ενισχυθούν οι νέοι δημιουργοί που εμπνέονται από το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Η Επίτροπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε ενημέρωση για το θέμα, και όταν η Υπουργός την ενημέρωσε ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, η Επίτροπος είπε ότι θα ήθελε να της αποσταλεί το σχετικό υλικό.

Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, η κ. Gabriel ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί προϋπολογισμός 550 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+, προκειμένου να αυξηθεί η κινητικότητα και να προωθηθούν αθλητικά γεγονότα και ανάλογες δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Η Επίτροπος, σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου, θα λάβει μέρος στην τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ θα παρακολουθήσει την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Οι έρευνες στον τομέα των μουσείων δείχνουν ότι το κοινό γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό αναφορικά με την ποιότητα της εξυπηρέτησης, ανεξάρτητα από το είδος του μουσείου. Η ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών είναι βασικό στοιχείο και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από όλους τους φορείς.

Before composer Ludwig van Beethoven died on March 27, 1827, it was his wish that his ailments be studied and shared so "as far as possible at least the world will be reconciled to me after my death."Now, researchers have taken steps to partially honor that request by analyzing Beethoven's DNA from preserved locks of his hair and sequencing...

Ένα σπάνιο και πολύχρωμο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένου ερευνητικού προγράμματος από το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Arachnology».