Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ζητήματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς

2020-02-22

Τη συμφωνία τους σε θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν από κοινού για ζητήματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και ανάδειξης των μνημείων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τόνισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Dr. Khaled Ahmed El-Enany. Ο Υπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της κ. Μενδώνη.

Σε συνάντηση που είχαν χθες οι δύο Υπουργοί στο ΥΠΠΟΑ, συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου, στους τομείς της προστασίας πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση. Συμφωνήθηκε, η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, με τη συμμετοχή Υπουργών Πολιτισμού χωρών με ιστορικό παρελθόν, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο Υπουργός Dr. Khaled Ahmed El-Enany εξέφρασε, επίσης, τη θερμή στήριξη της Αιγύπτου στο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα τα μνημεία που έχουν αφαιρεθεί παρανόμως.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα τον εξοχότατο υπουργό Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι βασίζονται στη χιλιετή σχέση των δυο χωρών και στην εξαιρετικά πλούσια πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. Από τα βασικά θέματα της σημερινής μας συνομιλίας με τον εξοχότατο υπουργό, ήταν η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας, αποφασίσαμε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και ο ίδιος είχε την καλοσύνη να προσδιορίσει και τον χρόνο υπογραφής τριμερούς συμφωνίας, έτσι όπως προβλέπεται μέσα από το πλαίσιο της συνεργασίας της Αιγύπτου, την Ελλάδας και της Κύπρου, για την υπογραφή συμφωνίας με αντίστοιχο περιεχόμενο, δηλαδή της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, ανάμεσα στις τρεις αυτές χώρες.

Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη μουσειακή πολιτική. Όπως γνωρίζετε η Αίγυπτος μέσα στο 2020 θα εγκαινιάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείου του Καΐρου, ένα έργο που ήδη έχει προκαλέσει εξαιρετικά θετικά σχόλια. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία, με αφορμή τη συζήτηση για το μουσείο, να μιλήσουμε για θέματα μουσειακής πολιτικής και πώς μπορούν οι δυο χώρες να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, όπως επίσης μας απασχόλησαν τα θέματα έρευνας εναλίων αρχαιοτήτων και της αντίστοιχης προστασίας τους από την κλοπή και την παράνομη διακίνηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξοχότατο υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου για τη συνεργασία του, για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς όλα τα θέματα που απασχολούν τις αρχαιότητες των δυο χωρών και για την απόλυτη πεποίθησή του -εδώ έχουμε πλήρη σύμπτωση- ότι το πεδίο συνεργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες είναι εξαιρετικά μεγάλο και αυτή τη στιγμή υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και αποτελεσματική συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Dr Khaled Ahmed El-Enany υπογράμμισε:

«Με μεγάλη τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο αδελφό ελληνικό κράτος, με την απέραντη ιστορία του, βάσει γενναιόδωρης πρόσκλησης της εξοχοτάτης υπουργού. Διεξήχθησαν συνομιλίες που αφορούσαν και θέματα που συζητήθηκαν πριν από τρεις μήνες στην Κίνα μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε να υπογραφεί μια συμφωνία τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας των αρχαιοτήτων. Ολοκληρώσαμε τις διάφορες διαδικασίες του τριμερούς πρωτοκόλλου και θα υπογραφεί κατά τις προσεχείς ημέρες ή μήνες.

Επίσης συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί διαφόρων χωρών με ιστορικό παρελθόν και οι οποίες υποφέρουν από την παράνομη εμπορία των αρχαιοτήτων τους. Συμφωνήσαμε οι δυο χώρες μας να καταδικάσουμε την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων και την ανάγκη επιστροφής όλων των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες μας. Εξετάσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας για να επανακτήσει η Ελλάδα όλα τα μνημεία τα οποία έχουν αφαιρεθεί και να επιστραφούν στην κοιτίδα τους.

Επίκειται η επίσκεψή μου σε διάφορα μεγάλα μουσεία ώστε να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες από τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών μουσείων και να τις ακολουθήσουμε κι εμείς στα δικά μας, όπου χρειαστεί. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερες σχέσεις πολιτικές, χάρη στις σχέσεις που προϋπήρχαν από 2.500 χρόνια και θα ακολουθήσει μια συνεργασία καρποφόρα σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς και στους τομείς των αρχαιοτήτων. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα την εξοχοτάτη υπουργό γι' αυτή την θερμή υποδοχή και φιλοξενία και αν θέλει ο θεός θα δούμε πολύ σύντομα μια ιδιαίτερη και πρωτοφανή συνεργασία μεταξύ μας».

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, η οποία απαρτίζεται από τα µέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ἑλληνικής Φιλολογίας και Ἱστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη Συνάντηση τῶν...

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να...