«Σύγχρονη Κολχίδα»: Ο μοντερνισμός, η αρχιτεκτονική και η Γεωργία του 20ου αιώνα

2023-02-20

Γράφει η Μαίρη Μικάβα

Το 2020 εγκαινιάσθηκε ένας νέος «αρχιτεκτονικός χάρτης» για την Τιφλίδα με τον οποίο ο φωτογράφος, Stefano Perego, μας ξεναγεί στα 6 εμβληματικότερα μνημεία της χώρας κατασκευασμένα τον 20ο αιώνα.

Ινστιτούτο Φυσιολογίας

Ένα παράδειγμα της ύστερης σοβιετικής αρχιτεκτονικής, το Ινστιτούτο Φυσιολογίας χτίστηκε το 1986 από τους αρχιτέκτονες V. Gelashvili, T. Todradze, D. Kostov, D. Tevdoradze και O. Phanozashvili.

Χτισμένο από πολλά τετράγωνα διαφορετικού ύψους, αυτό το λευκό και ροζ (κάποτε) κτίριο εκπέμπει δύναμη. Άλλοτε φουτουριστικό, το Ινστιτούτο Φυσιολογίας εμφανίζεται τώρα ελαφρώς κατεστραμμένο, λόγω αμέλειας και έλλειψης επισκευών.


Παλάτι των Τελετουργιών

Χτισμένο το 1985 ως μια λαμπερή εναλλακτική τοποθεσία για γάμους, το Παλάτι των Τελετουργιών είναι έργο των αρχιτεκτόνων V. Jorbenadze και V. Orbeladze.

Με δύο σπειροειδή φτερά που προεξέχουν από τον κύριο πύργο του, αυτό το μοναδικό κτίριο στην όχθη του ποταμού Mtkvari, ενώνει στοιχεία και σύμβολα από διαφορετικές εποχές και πνευματικές παραδόσεις - από καμπάνες που μοιάζουν με εκκλησίες και βιτρό μέχρι ζώδια στην πρόσοψή του.


Πρώην Μουσείο Αρχαιολογίας

Ένα ασυνήθιστο και μοναδικό στρογγυλό μνημείο στην κορυφή ενός λόφου, το Μουσείο Αρχαιολογίας χτίστηκε το 1988 από τους αρχιτέκτονες S. Kavlashvili, S. Gvantseladze και T. Kikalishvili.

Αντηχώντας την παραδοσιακή γεωργιανή αρχιτεκτονική, το κτίριο έχει ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο που αναπαριστά ένα άτομο ξαπλωμένο σε έναν αρχαίο τάφο, κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη Tengiz Kikalishvili.

Το σχήμα του κτιρίου, που αποτελείται από τρεις κάθετους κυλίνδρους τοποθετημένους σε μια γραμμή χτισμένο έτσι ώστε να είναι χρηστικό, καθώς βρίσκεται κατασκευασμένο πάνω από τις δεξαμενές νερού που βρίσκονται εκεί. Το μουσείο φιλοξενούσε μνημεία που χρονολογούνταν από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τη φεουδαρχική εποχή, που ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τιφλίδα.


Υπουργείο Μεταφορών

Το πρώην Υπουργείο Μεταφορών της Γεωργίας χτίστηκε το 1974 από τους αρχιτέκτονες G. Chakhava, Z. Jalaghania, T. Tkhilava και I. Kinberg.

«Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι ένας συνδυασμός ρωσικού κονστρουκτιβισμού, μπρουταλισμού, ιαπωνικής μεταβολικής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής πρακτικής οικοδόμησης χωριών σε πλαγιές σε ορεινές περιοχές της Γεωργίας» ανέφερε η αρχιτέκτονας Ana Chorgolashvili στο The Calvert Journal.


Εκθεσιακός Χώρος VDNKH

Ο εκθεσιακός χώρος VDNKH είναι ένα έργο ζωής του αρχιτέκτονα Levan Mamaladze, ο οποίος ξεκίνησε την κατασκευή του το 1958 και την συνέχισε μέχρι και το τέλος της ζωής του. Πλέον, αποτελείται από 11 χώρους, 1 θερμοκήπιο, 1 πισίνα και 1 πάρκο.

Ο χώρος ιδιωτικοποιήθηκε την δεκαετία του '90 και έκτοτε μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία.

Βουλή της Γεωργίας

Ένα παράδειγμα αρχιτεκτονικής της σταλινικής εποχής, το κτίριο του Γεωργιανού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε το 1953, από τους αρχιτέκτονες V. Kokorin, G. Lezhava και V. Nasaridze.

Το κτίριο κατασκευάστηκε στη θέση του κατεδαφισμένου στρατιωτικού καθεδρικού ναού Alexander Nevsky, o οποίος ήταν χώρος ταφής για τους Γεωργιανούς δόκιμους που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή των Μπολσεβίκων το 1921.