Ολοκληρώθηκε το εγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα επιφανειακής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας με σκοπό την ανεύρεση παλαιολιθικών θέσεων στην περιοχή του λιγνιτορυχείου της Μεγαλόπολης, καθώς και τη μελέτη και αναπαράσταση των παλαιο-περιβαλλοντικών συνθηκών και της γεωλογικής εξέλιξης της λεκάνης και της παλαιο-λίμνης στην...
Σπάνιες απεικονίσεις της Σελήνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την προσελήνωση του Apollo 11 στη Σελήνη και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (MET) αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο με μια μοναδική έκθεση.
Στην έκθεση, που έχει τον τίτλο «Apollο's Muse: The Moon in the Age of Photography», παρουσιάζονται σκίτσα, ταινίες, φωτογραφίες, αστρονομικά όργανα και κάμερες που χρησιμοποίησαν οι αστροναύτες του Apollo.
Ειδικότερα, πραγματοποιείται αναδρομή από το 1610 και την πραγματεία αστρονομίας του Γαλιλαίου ενώ κορυφαίο σημείο της έκθεσης είναι το ταξίδι του 1969, με την προσελήνωση.
Όταν ο αστρονόμος François Arago ανακοίνωσε την εφεύρεση της φωτογραφίας στο γαλλικό κοινοβούλιο το 1839, προέβλεψε τη δυνατότητα του νέου μέσου να χαρτογραφήσει την ορατή επιφάνεια του φεγγαριού.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι αστρονόμοι ένωναν κάμερες με τηλεσκόπια για να καταγράψουν ολοένα και πιο ακριβείς εικόνες, με αποκορύφωμα το γαλλικό άτλαντα που παρουσιάζεται στην εν λόγω έκθεση στο σύνολό του (Αίθουσα 852).
Παράλληλα με αυτά τα επιστημονικά επιτεύγματα, οι καλλιτέχνες εκμεταλλεύτηκαν τον οπτικό ρεαλισμό της φωτογραφίας για να δημιουργήσουν πειστικές ψευδαισθήσεις για το διαστημικό ταξίδι, τη ζωή στο φεγγάρι και τις επιδράσεις του φεγγαριού στη Γη.
Η σεληνιακή εξερεύνηση πέρασε σε νέα φάση από το 1960 και μετά. Το σοβιετικό και αμερικανικό διαστημόπλοιο κατάφερε να φωτογραφήσει την επιφάνεια του φεγγαριού σε κοντινή απόσταση, αναζητώντας πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης για τις αποστολές του.
Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζεται η τέχνη που δημιουργήθηκε μετά την προσγείωση του φεγγαριού το 1969, παράλληλα με τα οράματα μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών που εξερευνά αυτή τη τέχνη.
Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου - 22 Σεπτεμβρίου 2019
Πηγή: www.metmuseum.org
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Τα νέα της εβδομάδας
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, για ενήλικες, με θέμα «Καλοκαιρινές κατασκευές», με την αρχαιολόγο Βούλα Καλλιώδη.
Αναλυτικά:
Η έκθεση «Listening Forest» του Crystal Bridges Museum of American Art και του Rafael Lozano-Hemmer , εγκαινιάσθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023.