Σπάνια (σχεδόν άγνωστα) εκθέματα μουσείων ΙI

2017-10-11

«Τα μουσεία είναι βαρετά». Πρόκειται για φράση που έχει ακουστεί πολλές φορές από εκατομμύρια ανθρώπους. Κάποιοι ίσως να έχουν και δίκιο για ορισμένα μουσεία. Αλλά αυτά δεν αποτελούν τον κανόνα. Αποτελούν την εξαίρεση!

Πολλοί ίσως να μην πιστέψουν ότι τα μουσεία αποτελούν χώρους με υπέροχες ιστορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ίσως να μην ξέρουν ότι εκεί μπορεί να βρουν μέρος του εαυτού τους, των αναμνήσεών τους, των επιθυμιών τους. Και φυσικά, θα ήταν αδύνατο να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να περάσουν όμορφα, να δουν και να εντυπωσιαστούν με μοναδικά αντικείμενα, που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να δουν έναν κόσμο λιγάκι διαφορετικό...

Γοργόνα (;)

Το συγκεκριμένο «έκθεμα» δεν εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά παραμένει στις αποθήκες του. Στο παρελθόν αποτελούσε έκθεμα στην Αίθουσα του Διαφωτισμού.

Πρόκειται για ένα ον, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα και γίνονται μόνο εικασίες. Η πιο διαδεδομένη άποψη υποστηρίζει πως πρόκειται για γοργόνα. Τέτοιου είδους όντα αποτελούνται στο πάνω μέρος από σώμα πιθήκου και στο κάτω από ουρές ψαριών. Έχει ύψος 16,2 εκ. και πλάτος 42 εκ.

Η εγγραφή του στο Μουσείο έγινε το 1942 και θεωρείται πως προέρχεται από την Ιαπωνία. Αλιεύθηκε πριν από 200 χρόνια και δόθηκε στον πρίγκιπα Arthur του Connaught από κάποιον Seijiro Arisuye, ο οποίος τη δώρισε ύστερα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι γοργόνες κάνουν την παρουσία τους τόσο στη μυθολογία όσο και, αργότερα, στη λογοτεχνία καθώς και στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, ενισχύοντας τον μύθο(;) της ύπαρξής τους.

«Ρυθμιστής ομορφιάς»

Βλέποντας κάποιος τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αν τον ρωτούσαν «τι είναι αυτό;», σίγουρα η απάντησή του θα ήταν «εργαλείο για βασανιστήρια».

Κι όμως, η χρήση του εν λόγω αντικειμένου διαφέρει τελείως από τις υποθέσεις που μπορεί να κάνουμε. Πρόκειται για ένα «ρυθμιστή ομορφιάς», που κατασκευάστηκε το 1932 από τον Max Factor, τον ιδρυτή της γνωστής, ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών.

Ο «ρυθμιστής ομορφιάς» ή «μικρόμετρο ομορφιάς» κατασκευάστηκε το 1932 για να χρησιμοποιηθεί στο Hollywood με σκοπό να μετρηθούν οι αναλογίες του προσώπου ενός σταρ και τα σημεία που δεν ήταν «τέλεια» να καλυφθούν με βαρύ μακιγιάζ κι έτσι, να διορθωθούν οι ατέλειες. Η συσκευή έχει φτιαχτεί με εύκαμπτες μεταλλικές λωρίδες και συγκρατείται στο κεφάλι με βίδες που ρυθμίζονται αναλόγως με το κάθε άτομο και ουσιαστικά, αποκαλύπτει ελαττώματα του προσώπου που μπορεί να είναι υπερβολικά στη μεγάλη οθόνη.

Η εφεύρεση του Max Factor δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις στο Hollywood, παρότι υπήρχε η φιλοδοξία να τοποθετηθεί σε καταστήματα ομορφιάς προς πώληση. Σήμερα, υπάρχει μόνο μια τέτοια συσκευή και βρίσκεται στο Hollywood Entertainment Museum.

Είδος πιάνου με πλούσια διακόσμηση

Η μουσική είναι μια τέχνη που δε μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το χρόνο εμφάνισής της, καθώς η ιστορία της είναι παράλληλη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Μουσικά όργανα των αρχαίων χρόνων έχουν διασωθεί έως σήμερα και εκτίθενται σε μουσεία παγκοσμίως, δηλώνοντας την ύπαρξή της χιλιάδες χρόνια πριν και σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ένα είδος πιάνου με πλούσια διακόσμηση φιλοξενεί το Victoria and Albert Museum. Το μουσικό όργανο κατασκευάστηκε από τον Annibale Rossi το 1577 και ανήκε αρχικά στον ευγενή Carlo Trivulzio από το Μιλάνο. Ύστερα, αγοράστηκε από τον Antoine-Louis Clapisson (1806-66), συνθέτη και δάσκαλο μουσικής, πριν να αγοραστεί για £1200 από το Μουσείο South Kensington (παλαιότερη ονομασία του V&A Museum) το 1869. Η περίτεχνη διακόσμησή του αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμά του και εντυπωσιάζει το κοινό. 

                                                                                                             Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Πηγές: 

https://www.britishmuseum.org/ 

https://www.vam.ac.uk/