Σημαντική συμφωνία Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας με επίκεντρο τον πολιτισμό

2018-04-10

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου του Λούβρου-Αμπου Ντάμπι, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα με επίκεντρο τον πολιτισμό. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία θα συνάψει σήμερα, Τρίτη 10 Απριλίου, συμφωνία-μαμούθ ύψους 20 δισ. ευρώ με τη Γαλλία, έχοντας στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μουσείου - ερευνητικού κέντρου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερου από το Λούβρο-Άμπου Ντάμπι.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί στο Παρίσι σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο κρατών προβλέπει ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει ένα masterplan που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μουσείων, αρχαιολογικών ανασκαφών και εργαστηρίων συντήρησης, όπως επίσης τον σχεδιασμό μεταφορών, ξενοδοχείων, εκπαιδευτικών δομών και εκπαίδευσης, καθώς και αστικών διαμορφώσεων και αναπλάσεων. Σκοπός του εν λόγω πλάνου είναι η προσέλκυση τουριστών. 

Το κόστος  αυτής της ενέργειας δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά διπλωματικές πηγές που ασχολούνται με την υπογραφή της συμφωνίας εκτιμούν ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μουσείου στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται ο αραβικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα και παράλληλα με το ερευνητικό κέντρο ευελπιστεί να ξεπεράσει σε μέγεθος και σπουδαιότητα το Λούβρο - Άμπου Ντάμπι.


Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου αφιερωμένου στους προ-ισλαμικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή πριν από μία χιλιετία με έμφαση στο βασίλειο των Ναβαταίων, έναν αρχαίο αραβικό λαό με αραμαϊκές επιρροές, πρωτεύουσα του οποίου ήταν η λαξευμένη στον βράχο πόλη της Πέτρας, στη σημερινή Ιορδανία. Η γλώσσα τους θεωρείται ο πρόγονος της σύγχρονης αραβικής γλώσσας και στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας προγραμματίζεται ανάδειξη της Mada'in Saleh - του δεύτερου σημαντικότερου οικισμού των Ναβαταίων, που έχει ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2008 - ως αντίπαλον δέος της Πέτρας. 
Οι πρώτες επαφές για τη σύνταξη του φιλόδοξου αυτού σχεδίου έγιναν κατά τη μικρής διάρκειας στάση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ μετά τα εγκαίνια του Λούβρου - Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: www.tanea.gr