Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τουρκία

2017-11-22

Τα ερείπια ενός κάστρου 3.000 ετών ανακαλύφθηκαν στη λίμνη Van. Ύστερα από έρευνες δέκα ετών, η προσπάθεια των αρχαιολόγων απέδωσε καρπούς. Το κάστρο έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση με τα τείχη του να φθάνουν σε ύψος μέχρι και τα τέσσερα μέτρα.

Η εν λόγω κατασκευή πιθανότατα οικοδομήθηκε την εποχή του Σιδήρου ως μέρος του πολιτισμού των Urartu, γνωστού και ως Βασιλείου των Van, που χρονολογικά τοποθετείται στην περιοχή μεταξύ 9ου και 6ου αιώνα π.Χ.

Ο Tehsin Ceylan, επικεφαλής των δυτών που συμμετείχαν στις έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Van Yüzüncü Yıl, σημείωσε πως στόχος τους ήταν κάτι διαφορετικό˙ το μυθικό τέρας της λίμνης Van. Ωστόσο, αντί για το μυθικό πλάσμα, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να βρουν το κάστρο παρά την αρνητική στάση των υπόλοιπων αρχαιολόγων και των υπεύθυνων των μουσείων για την εύρεση οποιουδήποτε υλικού στη συγκεκριμένη θέση.

Όσο για την ταύτιση της θέσης, οι έρευνες θα συνεχιστούν από αρχαιολόγους και ιστορικούς ενώ ο Τύπος κάνει λόγο για τη «Χαμένη Ατλαντίδα» χωρίς να υποστηρίζεται αυτή η άποψη από τα μέλη της ομάδας.

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr/