Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

2022-03-08

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει υβριδικό σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του στο Π. Ψυχικό (Στρατηγού Καλλάρη 50), αλλά και διαδικτυακά.

Το σεμινάριο αρχίζει την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, θα διαρκέσει 8 εβδομάδες έως και την Παρασκευή 6 Μαΐου και θα διεξάγεται κάθε Παρασκευή 20:00-22:00.

Η διεξαγωγή του θα γίνει με σύγχρονο εκπαιδευτικό τρόπο το οποίο θα περιλαμβάνει πολυμέσα, θεωρία και πρακτική άσκηση ενώ διδάσκεται από καταξιωμένο καθηγητή με πλούσια διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Μανουσάκης μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου και του New York Writers Workshop, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στην Αμερικανική Ποίηση (Σύλβια Πλαθ) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει Δημιουργική Γραφή, Σύγχρονη βρετανική και αμερικανική Ποίηση και Πεζογραφία, Λογοτεχνική και Οπτικοακουστική Μετάφραση επί σειρά ετών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε συγγραφείς που επιθυμούν να εξασκηθούν σε νέες τεχνικές και είδη, αλλά και σε φοιτητές/φοιτήτριες τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, Δραματικών Σχολών και Σπουδών Κινηματογράφου και Επικοινωνίας. Επιπλέον, απευθύνεται σε εργαζόμενους του χώρου της Διαφήμισης ή της Επικοινωνίας, για τη βελτίωση των επαγγελματικών τους γνώσεων. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Greek Play Project και την Κοινότητα Ψυχικού.

Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

-Δημιουργία χαρακτήρων
-Δημιουργία πλοκής
-Μέρη ενός διηγήματος
-Συγγραφή διηγήματος
-Τι σημαίνει ποίηση;
-Πώς γράφεται ένα ποίημα;
-Σενάριο για σινεμά ή θεατρικό έργο
-Δημιουργία σεναρίου διαφήμισης

Όλα τα θέματα θα διδαχθούν βιωματικά με ασκήσεις και παραπομπή σε βιβλιογραφία για περαιτέρω εκμάθηση.

Φόρμα συμμετοχής

Το σεμινάριο αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τον οργανισμό «New York Writers», ο οποίος θα διεξαγάγει το ετήσιο συμπόσιό του στην Αθήνα στις 22 έως 29 Μαΐου 2022 (https://newyorkwritersworkshop.weebly.com/nyww-in-athens.html), με τη φυσική παρουσία και συμμετοχή συγγραφέων από όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, η τελετή λήξης του συμποσίου, όπου θα παρουσιαστεί το έργο που παρήχθη στα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθεί στους κήπους του ΕΙΠ. Το Διεθνές Συμπόσιο για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής «New York Writers Workshop» τελεί υπό την αιγίδα του ΕΙΠ και θα περιλαμβάνει εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής από διακεκριμένους/ες Έλληνες/Ελληνίδες και Αμερικανούς/Αμερικανίδες συγγραφείς που θα διεξάγονται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στον χώρο του παλαιού πανεπιστημίου, Θόλου 5 στην Πλάκα. Στους εισηγητές συμπεριλαμβάνεται και ο Βασίλης Μανουσάκης, διδάσκων του σεμιναρίου του ΕΙΠ.

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή:

O Βασίλης Μανουσάκης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στην Αμερικανική Ποίηση (Σύλβια Πλαθ) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή, Σύγχρονη βρετανική και αμερικανική Ποίηση και Πεζογραφία, Λογοτεχνική και Οπτικοακουστική Μετάφραση σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφει και δημοσιεύει ποίηση και διηγήματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και ποιήματα και μικροδιηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στο New American Writing, στο Hayden's Ferry Review, στο Barcelona Ink και στο Πλανόδιον μεταξύ άλλων. Έχει εκδώσει τρία βιβλία ποίησης και ένα βιβλίο με διηγήματα. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά. Έχει επιμεληθεί το ειδικό αφιέρωμα στη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση για το Drunken Boat 19, καθώς και τον τόμο για το αμερικανικό διήγημα για λογαριασμό του ιστολογίου Ιστορίες Μπονζάι του Πλανόδιου μεταξύ άλλων. Μεταφράζει ποίηση, πεζογραφία, δοκίμια και κινηματογραφικές ταινίες και σειρές. Δοκίμιά του για λογοτεχνικά και μεταφραστικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου και του New York Writers Workshop. 

Πηγή: www.hfc-worldwide.org