Σειρά διαδικτυακών δράσεων και εκδηλώσεων του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» με αντικείμενο την πολιτιστική πολιτική, διαχείριση και ανάπτυξη

2021-10-21

Εγκαινιάζεται σειρά διαδικτυακών δράσεων και εκδηλώσεων του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» με αντικείμενο την πολιτιστική πολιτική, διαχείριση και ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει σειρά διαδικτυακών δράσεων και εκδηλώσεων με αντικείμενο την πολιτιστική πολιτική, διαχείριση και ανάπτυξη σε τοπικό, κρατικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην πρώτη από αυτές τις δράσεις -όλες ανοιχτές και στο ευρύ κοινό- το Πρόγραμμα φιλοξενεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στις 20:00 (ώρα Ελλάδας/Κύπρου) τον Γιώργη Α. Καλομοίρη από το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Τank και Αργαστήρι Πολιτισμού Καινοτομίας Έρευνας με έδρα τα Ανώγια της Κρήτης. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Δημιουργώντας οικοσυστήματα ψηφιακού πολιτισμού στην πρόκληση μιας 'μεγάλης επανεκκίνησης': το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Tank & Αργαστήρι Πολιτισμού-Καινοτομίας-Έρευνας ως φορείς-εργαστήρια διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ψηλορείτη». Η μετάδοση της ομιλίας θα γίνει μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BYQdkJ


Το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Tank αποτελεί έναν τοπικό πολιτιστικό φορέα που στόχο έχει να ανιχνεύσει, συλλέξει και αξιοποιήσει τα πολιτιστικά δεδομένα που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία και την κουλτούρα του τόπου του. Με οδηγό την επιστημονική μελέτη, την εμπειρική έρευνα και τη συνεργασία, το πολιτιστικό δίκτυο, ως Φορέας Ερευνητικής και Πολιτισμικής δράσης, φέρει σε αλληλεπίδραση τις νέες τεχνολογίες με την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τα γνωρίσματα του νησιού με στόχο ένα αυθεντικό, ποιοτικό και σύνθετο αποτέλεσμα ψηφιακού πολιτισμού. Σήμερα αποτελεί ένα δίκτυο τοπικής δράσης στους κόλπους της δημιουργικής και κοινωνικής οικονομίας με όραμα τη συγκρότηση ενός οικοσυστήματος πολιτιστικών πρωτοβουλιών στην Κρήτη. Σε αυτή την πρόκληση της σύνθεσης και των συνδυασμών της εποχής, στόχος είναι να αναδειχτούν τα δικαιώματα και οι προοπτικές μιας σύγχρονης πολιτισμικής δημοκρατίας. Η ομιλία θα δώσει έμφαση στην τρέχουσα έρευνα που μελετά την άυλη κληρονομιά του Ψηλορείτη, του γνωστού βουνού της Κρήτης, μέσα από τους βοσκούς του.


O Γιώργης Α. Καλομοίρης είναι ερευνητής, αρχαιολόγος και επιμελητής του πολιτιστικού δικτύου Androidus Project Tank και του Αργαστηριού Πολιτισμού-Έρευνας-Καινοτομίας. Είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα IDAology project που στοχεύει να εξερευνήσει «τη ζωή του βοσκού στον Ψηλορείτη, όπως αυτή διαμορφώνεται χιλιετίες τώρα, ώστε να δημιουργήσει μια ψηφιακή κιβωτό με ιστορίες και παραδόσεις, κι ένα ψηφιακό περιβάλλον εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σαν ένα ταξίδι στον χωροχρόνο του βουνού». Τόσο στην εν εξελίξει διδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και στο σύνολο του έργου και των δράσεών του, ο Γ. Καλομοίρης επιθυμεί «να κατανοήσει ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση σε μια κοινωνία και πώς χτίζεται ένα κοινό συλλογικό όραμα μελετώντας τις κοινότητες του Ψηλορείτη ως μια ιδιότυπη πολιτιστική συνομοσπονδία του βουνού».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ