Σαρκοφάγος εντυπωσιακού μεγέθους βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια

2018-07-13

Σαρκοφάγος εντυπωσιακού μεγέθους, κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μέγεθος της σαρκοφάγου, της οποίας οι διαστάσεις είναι 1.85 επί 2.65 επί 1.65 και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αλεξάνδρεια.

Ο τάφος, που βρέθηκε ανέγγιχτος, χρονολογείται από τα Πτολεμαϊκά χρόνια, δηλαδή μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. κι έως το 30 π.Χ. Η ανακάλυψή του έγινε στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανοικοδόμηση ενός νέου κτιρίου. Κοντά στη σαρκοφάγο βρέθηκε θαμμένη και μια φθαρμένη προτομή, που πιθανώς απεικονίζει το πρόσωπο του ανθρώπου που βρίσκεται μέσα στη σαρκοφάγο με την ταυτότητά του να παραμένει άγνωστη.

«Ελπίζουμε ότι ο τάφος μπορεί να ανήκει σε υψηλό αξιωματούχο εκείνης της εποχής", δήλωσε ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. "Το κεφάλι από αλάβαστρο είναι πιθανό ότι ανήκει σε ευγενή της Αλεξάνδρειας. Όταν θα ανοίξουμε τη σαρκοφάγο, ελπίζουμε να βρούμε ανέπαφα τα αντικείμενα, ώστε να καταφέρουμε να προσδιορίσουμε το άτομο και τη θέση του". Ωστόσο, για να ανοίξει η σαρκοφάγος θα χρειαστεί εκτενής εργασία να γίνει εκ των προτέρων. "Είναι επικίνδυνο να την ανοίξουμε άμεσα - πρέπει να προετοιμαστούμε", σημείωσε ο Ashmawy, εξηγώντας ότι η σαρκοφάγος θα ανοιχθεί in situ. "Είναι δύσκολο να την μετακινήσουμε και να την ανοίξουμε σε μουσείο", υπογράμμισε. "Είναι σε βάθος πέντε μέτρων και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Το καπάκι μόνο ζυγίζει 15 τόνους ".

Τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί την περιοχή για να παράσχει εξοπλισμό βαρέως ανυψώσεως και δομικά στηρίγματα για να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να αφαιρέσουν το καπάκι της σαρκοφάγου και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες.

www.theguardian.com