Σαντορίνη: Έρευνες στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

2022-12-08

Παρακολούθηση του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο με χρήση του Ε/Σ Φιλία και του Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καινοτόμων μηχανημάτων θαλάσσιας τεχνολογίας στο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, ΒΑ της Σαντορίνης, από τη διεθνή επιστημονική ομάδα του ερευνητικού προγράμματος SANTORY «SANTORini's seafloor volcanic observatorY" το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και συντονίζει το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ με Επιστημονική Υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή (www.santory.gr).

Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια μικρού βάθους, όπως ο Κολούμπος έχουν πολύπλοκη γεωλογία και η έρευνα των υδροθερμικών τους συστημάτων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αυτά τα ρηχά υποθαλάσσια, υψηλής ενέργειας, δυναμικά, υδροθερμικά συστήματα συνδέονται με σημαντική και δυνητικά επικίνδυνη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, δημιουργείται ένα ρηχό (σε 500μ βάθος) υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο (SANTORY) στον κρατήρα του Κολούμπο και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θήρας που εξασφάλισε τη χρήση του Ε/Σ Φιλία και του Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος (Max Rover) που διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η ωκεανογραφική αποστολή που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΕΛΚΕΘΕ) με Υπεύθυνη την Ερευνήτρια Β Δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου συμμετείχαν εταίροι του έργου SANTORY από τη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών (ΕΜΠ), το Istituto Nazionale Geofisica e Vulcanologia (INGV) του Παλέρμου σε συνεργασία με το Departement de Geosciences (ENS) στο Παρίσι, το GEOMAR (Γερμανία) και την Ploatech (Ισπανία).

Στο πλαίσιο του SANTORY θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες θαλάσσιες τεχνολογίες οι οποίες αφενός θα διευρύνουν, τις γνώσεις μας για τη δυναμική και τους κινδύνους των υδροθερμικών πεδίων, παρέχοντας ελεύθερα δεδομένα τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία, και αφετέρου θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο σύστημα για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων παρατηρητηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: hub.uoa.gr