#Σαν σήμερα_30 Απριλίου

2020-04-30

Φεύγει από τη ζωή ο Édouard Manet

Ο Γάλλος ζωγράφος Édouard Manet γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1832 στο Παρίσι. Σε εφηβική ηλικία πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε κοντά στον Thomas Couture.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του παρουσίαζε έργα του στα περίφημα Salon του Παρισιού. Το 1861 βραβεύτηκε για το έργο του «Ο Ισπανός Τραγουδιστής». Ωστόσο, στο Salon του 1863 οι ελπίδες του για πρώιμη επιτυχία διακόπηκαν, αφού το έργο που είχε παρουσιάσει εκείνη τη χρονιά απορρίφθηκε καθώς και τα μισά περίπου έργα άλλων καλλιτεχνών. Εκείνο το διάστημα ο Ναπολέων διέταξε τη δημιουργία του «Σαλονιού των Απορριφθέντων» (Salon des Refusés). Σε αυτό ο Manet παρουσίασε τρία έργα του, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου πίνακα «Πρόγευμα στη χλόη» (Le Déjeuner sur l'herbe), που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εξαιτίας του περιεχομένου του.

Στο Salon του 1864 τα έργα του Manet δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους κριτικούς, οι οποίοι είχαν βρει λάθη προοπτικής στον πίνακα «Incident of a Bullfight» και έλλειψη ευπρέπειας στο έργο «The Dead Christ with Angels». Παρά τις όποιες προσπάθειές του, τα έργα του γίνονταν συχνά στόχος κακής κριτικής.

Απογοητευμένος από αυτό το σκηνικό, τον Αύγουστο του 1865 ταξίδεψε στην Ισπανία. Το ενδιαφέρον του για τον ισπανικό πολιτισμό ήταν έκδηλο στην τέχνη του. Το 1866 ο Émile Zola δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Manet, δηλώνοντας πως «Το μέλλον είναι δικό του». Ο Zola επέμενε ότι μια μέρα ο πίνακας «Πρόγευμα στη χλόη» θα αποτελούσε μέρος της έκθεσης του Λούβρου. Η προφητική δήλωση του Zola βγήκε αληθινή και το έργο συμπεριλήφθηκε στην έκθεση του Λούβρου το 1934 (σήμερα στο Musée d'Orsay).

Στις 30 Απριλίου του 1883 ο Manet άφησε την τελευταία του πνοή. Ο περίφημος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος εργαζόταν αδιάκοπα έως το θάνατό του. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του, παρουσιάζονται παρακάτω. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Παράταση έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου παίρνει η έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη». Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη...

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Με αφορμή τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά από επετειακές δράσεις που...