Παράταση έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου παίρνει η έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη». Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη...
#Σαν σήμερα_2 Απριλίου

Ανακαλύψτε γεγονότα που συνέβησαν #σαν σήμερα στο χώρο των μουσείων και γενικά, του πολιτισμού!
Γεννήθηκε ο Δανός συγγραφέας παραμυθιών, Hans Christian Andersen
Ο Hans Christian Andersen γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Odense της Δανίας. Προερχόταν από άπορη οικογένεια και έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός με μόνο στήριγμά του τη μητέρα του.
Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Ήταν δεκατεσσάρων ετών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά δεν τον δέχτηκαν εξαιτίας της εμφάνισής του.

Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του είχε απομείνει ήταν το ταλέντο της ποίησης. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια αναγνώριση.
Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία (ποιήματα, θεατρικά έργα, παραμύθια, ταξιδιωτικά βιβλία κ.α.), άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Ο Hans Christian Andersen πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.
Γεννήθηκε ο περιηγητής Πιέτρο Πελλεγρίνο
Ο Pietro Della Valle, γνωστός και ως Πιέτρο Πελλεγρίνο, ήταν Ιταλός περιηγητής, που αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος των περιηγήσεών του στην Ασία και την Αίγυπτο. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1586 στη Ρώμη. Ο Πελλεγρίνο γνώριζε Λατινικά, αρχαία Ελληνικά, είχε μελετήσει την ελληνική μυθολογία και τη Βίβλο.

Αρχικά, ταξίδεψε στη Τύνιδα και από εκεί διαδοχικά στην Κωνσταντινούπολη, τη Ρόδο και τους Αγίους τόπους (1614), όπου παρέμεινε αρκετό καιρό με σκοπό να αποκτήσει καλή γνώση της Τουρκικής και της Αραβικής γλώσσας. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1615 έφυγε για την Ιερουσαλήμ μέσω της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και του Όρους Σινά.
Στη συνέχεια, μετέβη στη Βαγδάτη, στο Ισπαχάν, στο Γαμπρούν και Σουράτ, από όπου συνέχισε την περιοδεία του στην Ινδία. Στο δρόμο της επιστροφής πέρασε από το Χαλέπι, στην Κύπρο και από εκεί μετέβη στη Μάλτα, τη Σικελία απ΄ όπου μέσω της Νάπολης επέστρεψε στη Ρώμη το Μάρτιο του 1626, όπου τον υποδέχθηκε με τιμές ο Πάπας Ουρβανός Η΄.
Ο Πιέτρο Πελλεγρίνο πέθανε στη Ρώμη στις 21 Απριλίου 1652. Κατέγραψε εκτενείς σημειώσεις και εντυπώσεις από τη μεγάλη του αυτή περιοδεία, που δημοσιεύτηκαν σε 3 τόμους: Τουρκία (1650), Περσία (1658) και Ινδία (1663).
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Τα νέα της εβδομάδας
A Florida school principal resigned on Monday after parents complained that her Renaissance art syllabus was inappropriate for a sixth-grade class. The controversy started after the school children were shown Michelangelo's David, which one parent called "pornographic," the Tallahassee Democrat first reported earlier this week.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Με αφορμή τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά από επετειακές δράσεις που...