#Σαν σήμερα_13 Ιουλίου

2020-07-13

"At the end of the day, we can endure much more than we think we can."
― Frida Kahlo  

Φεύγει από τη ζωή η διάσημη ζωγράφος, Φρίντα Κάλο 

Η Carmen Frieda Kahlo y Calderón γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στο Coyoacán του Μεξικού και έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουλίου 1954. Η Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφος, είναι γνωστή για τις υπέροχες αυτοπροσωπογραφίες και τα έργα με θέματα την ταυτότητα, το ανθρώπινο σώμα και το θάνατο. Εκτός από την καλλιτεχνική πορεία της, η Κάλο ήταν γνωστή για την ταραχώδη σχέση της με τον Diego Rivera, τον οποίο παντρεύτηκε το 1929, χώρισε το 1939, και ξαναπαντρεύτηκε το 1940.

Μετά το θάνατό της, ο Rivera αποφάσισε να επανασχεδιάσει τη La Casa Azul (Μπλε Σπίτι) ως μουσείο αφιερωμένο στη ζωή της. Το Μουσείο Frida Kahlo άνοιξε στο κοινό το 1958, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Rivera. Το Ημερολόγιο της Frida Kahlo, που καλύπτει τα έτη 1944-54, και Τα Γράμματα της Frida Kahlo δημοσιεύθηκαν το 1995. Αν και η Κάλο γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως καλλιτέχνιδα στη ζωή της, η φήμη της μετά το θάνατό της αυξήθηκε σταθερά από τη δεκαετία του 1970 και έφτασε σε αυτό που ορισμένοι κριτικοί ονόμασαν «Fridamania» μέχρι τον 21ο αιώνα. Είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα.


Φεύγει από τη ζωή ο Φώτης Κόντογλου

Ο Φώτης Κόντογλου, Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος, γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1896 στο Αϊβαλί και πέθανε στις 13 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα. Ορφανός από πατέρα, καθιέρωσε το επώνυμο της μητέρας του αντί του πατρικού του (Αποστολέλλης). Το 1913 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αλλά δύο χρόνια αργότερα διέκοψε τις σπουδές του και ξεκίνησε να ταξιδεύει σε άλλες χώρες. Ύστερα από μια σειρά περιπλανήσεων, εγκαταστάθηκε το 1919 στο Παρίσι.

Φώτης Κόντογλου, "Η Ελλάδα των τριών κόσμων", 1933
Φώτης Κόντογλου, "Η Ελλάδα των τριών κόσμων", 1933

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, άρχισε να διδάσκει τη γαλλική γλώσσα και καλλιτεχνικά μαθήματα στο Γυμνάσιο. Το 1923 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και ήρθε σε επαφή με τη βυζαντινή ζωγραφική ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε έργα του στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα. Εργάστηκε ως συντηρητής σε διάφορα μουσεία, όπως είναι το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας (1930), το Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου (1933) και το Μουσείο της Κέρκυρας (1934-1935) ενώ από το 1936 είχε εργαστεί για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των τοιχογραφιών της Περίβλεπτου στο Μυστρά.

Ο Φώτης Κόντογλου συμμετείχε σε Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις (1938, 1948, 1957), στην Μπιενάλε της Βενετίας (1934) και στη Β΄ Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1957).

Όπως αναφέρεται και στο site της Εθνικής Πινακοθήκης: «Έχοντας ως γνώμονα των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων τη βυζαντινή και τη λαϊκή ζωγραφική, αλλά και μελετώντας δημιουργίες παλαιότερων περιόδων, όπως τα πορτρέτα Φαγιούμ, αναδείχτηκε με το έργο του σε βασικό υποστηρικτή του αιτήματος της αυθεντικότητας της ελληνικής έκφρασης, ενώ καθοριστική κρίνεται η συμβολή του στη διαμόρφωση της νεότερης εκκλησιαστικής ζωγραφικής». 


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

LUBICA - Lucca Biennale Cartasia is the world's biggest art event dedicated to paper art. The Biennale takes place every two years, in 2022 it will be held from the 31st of July until September the 25th. The Biennale is looking for emerging and affirmed artists to work in Lucca, Tuscany, during an artistic residency in July 2022. This...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (ώρα 20:30) την παράσταση «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.Η παράσταση απευθύνεται στο γενικό κοινό (ηλικίες 14+) και πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών του...

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση, το σχεδιασμό και την υιοθέτηση πρωτοβουλιών που χρησιμοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό ως προληπτική και θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών, προχώρησαν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου...