Πρόσβαση σε όλους: Universal Museum of Art

2018-02-06

Το Universal Museum of Art εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2017, προσκαλώντας τους χρήστες του Διαδικτύου να ανακαλύψουν δωρεάν τρισδιάστατα έργα από όλο τον κόσμο. Μέσω ενός υπολογιστή ή τάμπλετ, ενός κινητού ή ακόμα και με κράνη εικονικής πραγματικότητας, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα τρισδιάστατο μουσείο.

Κύριος στόχος της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου είναι η προσβασιμότητα. Ακόμα κι αυτοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να δουν από κοντά κάποια έργα τέχνης, με το ψηφιακό μουσείο έχουν την ευκαιρία να τα επισκεφθούν. Η πρώτη έκθεσή του είναι αφιερωμένη στην ιδέα της καθολικότητας και έχει τίτλο, «Οι ιδρυτικοί μύθοι όπως απεικονίζονται από τους δασκάλους της Αρχαιότητας μέχρι σήμερα» καθώς οι μύθοι είναι ιστορίες που ο καθένας μοιράζεται.

Κάθε έργο στο Universal Museum of Art συνοδεύεται από ηχητικά αρχεία που επιτρέπουν στους εικονικούς επισκέπτες να μάθουν την ιστορία του εκάστοτε καλλιτέχνη. Επιπλέον, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την περίοδο και το καλλιτεχνικό ρεύμα στο οποίο ανήκει το έργο τέχνης.

Η διευθύντρια του μουσείου, Mathilde Louette, δήλωσε στο περιοδικό Socialter, «Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι η ανακατασκευή αρχιτεκτονικών μνημείων όπως είναι ο Παρθενώνας». Και πρόσθεσε, «Όλες οι εκθέσεις που διοργανώνουμε είναι μόνιμες και θα προτείνουμε μια νέα κάθε τρεις μήνες. Δεν θα υπάρξουν ποτέ όρια στα έργα που θα περιλαμβάνουμε στον ιστοχώρο μας». Οι συγκεκριμένες εκθέσεις έχουν σχεδιαστεί από επιμελητές και σκηνογράφους-γραφίστες.

Η ομάδα του ψηφιακού μουσείου πραγματοποιεί projects εικονικής πραγματικότητας για πολιτιστικούς φορείς, γκαλερί ή συλλέκτες ενώ παράλληλα, διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα με πολιτιστικά προϊόντα και βιβλιοθήκη.

Πηγή: www.ert.gr