Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

2018-03-02

Προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση 24 ωρών προανήγγειλε για σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και της Αττικής με την υποστήριξη των Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του The Toc, τα αιτήματα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, επικεντρώνονται στα εξής ζητήματα:

-Στο θέμα της απόλυσης των 20 συνολικά συναδέλφων, σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ αναμέναμε να ακούσουμε από την πλευρά της συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν, η κ. Κονιόρδου περιορίστηκε σ' ένα γενικό και αόριστο «δρομολογούνται». Δηλαδή, κινδυνεύουν να βρεθούν οι συνάδελφοι στο δρόμο και η κ. Κονιόρδου ακόμα θα «δρομολογεί»...!

-Στις συνδικαλιστικές διώξεις η αρχική της έντονη εναντίωση σε κάθε ενέργεια τέτοιου είδους ενέργεια και η πρόθεσή της προκειμένου να αποτραπούν, απ΄ ό,τι φαίνεται, χάθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα της εβδομάδας που μεσολάβησε.

-Στην τακτοποίηση του συνόλου του προσωπικού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο ΥΠΠΟΑ όταν ερωτήθηκε αν προχώρησε με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, απάντησε ότι λόγω της κατάληψης που πραγματοποιούμε ως Π.Ο.Ε.-ΥΠΠΟ στο Ταμείο δεν έχει πρόσβαση στους φακέλους των 35 συναδέλφων. Η αλήθεια είναι, όμως, πως οι φάκελοι των συναδέλφων βρίσκονται στο ΥΠΠΟΑ αφού οι θέσεις τους συμπεριλήφθησαν τόσο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ του 2014, όσο και νέου Οργανισμού του 2018. Επίσης, η αλήθεια φανερώθηκε και από το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο -για τη συνάντηση μεταξύ Υπουργού και Π.Ο.Ε.-ΥΠΠΟ- και καταδεικνύει ότι καμία δέσμευση για την τακτοποίηση του προσωπικού δεν δίνεται δημόσια. Ίσως γιατί η κ. Κονιόρδου φοβάται τους «ανωτέρους» της. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα εμμένουμε στην τακτοποίηση του συνόλου των συναδέλφων στο ΥΠΠΟΑ και στην κάλυψη και των 4 συναδέλφων Ι.Δ.Ο.Χ που υπηρετούν στον παιδικό σταθμό.

-Στη συγκρότηση επιτροπής που θα διαβουλευτεί για το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. την παρέπεμψε στις Καλένδες Το μόνο που συνεχώς επεσήμανε ήταν η εμπιστοσύνη της στο νέο διορισμένο Δ.Σ του Ταμείου και πως δεν είναι απαραίτητο η Διευθύντρια του Ταμείου να είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Προφανώς η κα. Κονιόρδου αγνοεί ότι στο Δημόσιο δεν υπάρχουν πρόσωπα με διπλή θέση ευθύνης και ούτε τις «παραλαμβάνουν» με «εντολή Υπουργού.

-Στην προκήρυξη «γιοφύρι της Άρτας» των 200 Μόνιμων Αρχαιοφυλάκων η παρωδία συνεχίστηκε, αφού επί της ουσίας καμία απάντηση δεν μας έδωσε σχετικά με τις ενέργειες που, σύμφωνα με τη δέσμευσή της, θα έκανε προς το Α.Σ.Ε.Π. Σε ό,τι αφορά δε την τακτοποίηση των συναδέλφων με τα «ένδικα μέσα» και αυτή «δρομολογείται» κατά την κ. Κονιόρδου, μόνο που όπως μαθαίνουμε δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα χρήματα για τη μισθοδοσία των συναδέλφων.

-Στο νέο Οργανισμό λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων η κ. Κονιόρδου ενώ είχε δεσμευτεί ότι το σχέδιο θα δοθεί στο οικείο Σωματείο και στην Ομοσπονδία για διαβούλευση, τώρα αλλάζει τη στάση της δηλώνοντας μέσω και του δελτίου τύπου που εξέδωσε πως: « στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχεδίου Οργανισμού θα λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι για πιθανές τελικές παρατηρήσεις»! Δηλαδή, η δέσμευση για διαβούλευση μετατράπηκε σε πιθανές τελικές παρατηρήσεις.

-Στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο «κτήριο Κέρανη» στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη για την οποία εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας, λόγω ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου κτηρίου, η Υπουργός υποστήριξε πως δεν έχει βρει χρόνο για να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Συναδινός, έχει λάβει εντολή να προχωρήσει τη... μετακόμιση! Με λίγα λόγια πλήρης απαξίωση προς τους εργαζόμενους.

-Στο θέμα της μεταφοράς των συναδέλφων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στη δύναμη του ΥΠΠΟΑ ουδέν νεότερο. Πιθανόν γιατί πρέπει να πειστεί πρώτα η «αρμόδια» επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος για τα «πολιτικά φρονήματα» των συναδέλφων.

-Στην κάλυψη όλων των κενών του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟΑ με τη μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων εκτάκτων συναδέλφων μας.

H ΠΕΥΦΑ δήλωσε πως ζητεί:

• Τη συνέχιση της καταβολής των εξαιρέσιμων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

• Να αποσυρθεί η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ποσοστά επί των εσόδων από τα εισιτήρια των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων.

• Να μην απολυθούν οι 5 αρχαιοφύλακες και οι 15 εργατοτεχνίτες.

• Να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο ΥΠΠΟΑ.

• Την συνέχιση της λειτουργίας του ΤΑΠΑ υπό δημόσιο έλεγχο.

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ είναι η εξής:

α) Όσον αφορά τα αιτήματα που σχετίζονται με θέσεις εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού ισχύει η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια για αυτές τις θέσεις.

β) Επίσης είναι γνωστό ότι ολοκληρώνονται στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διαδικασίες, τόσο για την έκδοση της προκήρυξης για 200 μόνιμες θέσεις αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ όσο και η οριστική τακτοποίηση των εργαζομένων με "ένδικα μέσα".

γ) Για το θέμα του Οργανισμού του ΤΑΠ ισχύει ότι: "Για το θέμα του σχεδίου Οργανισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, υπήρξε ενημέρωση προς την Εκτελεστική Επιτροπή, ότι στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχεδίου Οργανισμού θα λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι για πιθανές τελικές παρατηρήσεις".

δ) Σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η συνεχιζόμενη κατάληψη είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να διακοπεί άμεσα, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στη νέα φάση λειτουργίας του, προς όφελος των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ , με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. 

Πηγή: www.thetoc.gr