Πολιτιστικό αναπτυξιακό masterplan για την Θεσσαλονίκη

2021-07-05

Την ανάγκη ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των εποπτευομένων φορέων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΔΕΘ, αλλά και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της πόλης, καθώς και της δημιουργικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουνίου έως και το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουλίου, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συναντήθηκε με τις διοικήσεις επτά φορέων σύγχρονου πολιτισμού που βρίσκονται στην πόλη. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησε συναντήσεις με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ΜΟΜus και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με το Σύλλογο Καθηγητών των Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Μόνιμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον των επιμέρους συναντήσεων με τους εποπτευόμενους φορείς για τη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων καθενός εξ αυτών, την Παρασκευή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, παρουσία των διοικήσεων και των επτά προαναφερθέντων φορέων σύγχρονου πολιτισμού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενθάρρυνση και ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των φορέων προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στην πόλη και να ενισχυθεί η πολιτιστική εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης υπερθεμάτισε της ανάγκης συμπράξεων και συντονισμού μεταξύ των φορέων πολιτισμού της πόλης και σημείωσε πως: «Η κλίμακα, η γεωγραφική θέση και ο διαχρονικά πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο σημαντικός αριθμός κρατικών αλλά και ιδιωτικών φορέων πολιτισμού της πόλης, επιτρέπουν στην πόλη τόσο να καταστεί ένας πολιτιστικός πόλος στην ευρύτερη περιοχή, όσο και να αναπτύξει και να εξελίξει ένα δυναμικό πολιτιστικό και δημιουργικό οικοσύστημα που θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους.

Το όραμα αυτό συμμερίζεται και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον οποίο συζητήσαμε ενδελεχώς για τις δυνατότητες της πόλης αλλά και την αμοιβαία επιθυμία ανάπτυξης συμπράξεων και συνεργειών στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού. Την ίδια ακριβώς προσδοκία εισέπραξα και κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Τάσο Τζήκα, ο οποίος σταθερά στηρίζει φορείς σύγχρονου πολιτισμού της πόλης, με προεξέχοντα φυσικά το MOMus, που φιλοξενείται άλλωστε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα την αναδείξουν σε σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αρκεί να υπάρξει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός και η χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για κάθε φορέα ξεχωριστά αλλά και για την πόλη στο σύνολό της. Σε συνδυασμό και με τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και των έργων ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχουμε εντάξει για τον σύγχρονο πολιτισμό στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιθυμεί όχι μόνο να συνδράμει, αλλά να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του πολιτιστικού αναπτυξιακού masterplan και την ώθηση της πολιτιστικής εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, στοιχεία που όμως προϋποθέτουν άμεση ενεργοποίηση και απόλυτη και διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συναντήθηκε επίσης με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, όπου συζήτησαν τα έργα σύγχρονου πολιτισμού που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Επιπλέον, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε την έκθεση για την ελληνική συμμετοχή στη 17η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας που πραγματοποιείται στο Μπέη Χαμάμ, τα εγκαίνια της έκθεσης του MOMus «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» στη Μονή Λαζαριστών κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη Ζελφίρα Τρεγκούλοβα, Διευθύντρια της Πινακοθήκης Τρετιακόφ της Μόσχας, την αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, πραγματοποίησε επισκέψεις στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στο Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, το Hellenic Design Center και το Οικοσύστημα Καινοτομίας OK THESS, ενώ συνεργάστηκε με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, καθώς και με τους τοπικούς βουλευτές, Κ. Γκιουλέκα, Ε. Ράπτη, Στρ. Σιμόπουλο, Δ. Κούβελα, Θ. Καράογλου, και Σ. Αναστασιάδη.

Πηγή: Δελτίο Τύπου


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Τα νέα της εβδομάδας

Το Rembrandt House Museum στο Άμστερνταμ θα φιλοξενήσει τον επόμενο μήνα το pop-up στούντιο «The Poor Man's Rembrandt Project» με τους Ολλανδούς καλλιτέχνες του τατουάζ Henk Schiffmacher – γνωστόν και ως Hanky Panky – και Tycho Veldhoen. Το μουσείο, το οποίο άνοιξε ξανά τον περασμένο Μάρτιο μετά την ολοκλήρωση εργασιών ανακαίνισης, θα είναι από τις...

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «στο πλαίσιο ανάδειξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, εκδίδουν ομώνυμη Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων, αναδεικνύοντας πτυχές του ελευσίνιου πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ιερή πόλη της αρχαίας Ελλάδας, πατρίδα των Ελευσίνιων Μυστήριων,...