Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες: Ζητήματα συμμετοχής, συνεργασίας και συν-διαχείρισης

2019-07-20

Η Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) διοργανώνει συνέδριο με τίτλο "Πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες: Ζητήματα συμμετοχής, συνεργασίας και συν-διαχείρισης" στις 22-23 Νοεμβρίου 2019, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) και προσκαλεί όσους/όσες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή. 


"Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η συζήτηση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες διαχείρισης των υλικών και άυλων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς απασχολεί όλο και περισσότερο την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τους επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού και τα συνεργαζόμενα πεδία στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας. 

Διεθνή κανονιστικά κείμενα, όπως ο Χάρτης της Μπούρα (ICOMOS, 1999), η Σύμβαση του Τοπίου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2000), η Σύμβαση του Φάρο (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2005) αλλά και πιο πρόσφατα, οι οδηγίες της UNESCO (2016) για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καλούν για την αντικατάσταση των «από τα πάνω» μοντέλων με «από τα κάτω» πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των σχετικών διαδικασιών (π.χ. ερμηνεία, προστασία, ανάδειξη) σε φορείς, ομάδες και συλλογικότητες πολιτών. Έτσι, οι συμμετοχικές και συνεργατικές προσεγγίσεις αναδύονται ως κεντρικός πυλώνας καλής πρακτικής, θεμελιώδης αρχή της κοινωνικοποίησης των πολιτιστικών αγαθών και μονόδρομος για την ανεύρεση βιώσιμων λύσεων μέσω των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά θα αποτελέσει ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας. 

Ωστόσο, η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι η υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη ενώ ιδιαίτερα στην Ελλάδα, απουσιάζει η συστηματική μελέτη, ο διάλογος και η αξιολόγηση των σχετικών εγχειρημάτων ενώ παρεπιδημούν βερμπαλιστικές διατυπώσεις περί «συμμετοχής», «συν-δημιουργίας» και «τοπικών κοινωνιών». Σκοπός του Συνεδρίου είναι να ενθαρρύνει την έναρξη αυτού του διαλόγου, προσφέροντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν σχετικές θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες και να συζητηθούν οι κατακτήσεις, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις για την εφαρμογή συλλογικών δράσεων στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης με βάση το θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της Ελλάδας."

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις περιλήψεις των εργασιών τους, έκτασης 300-350 λέξεων, στη διεύθυνση esdiapok.conference@gmail.com μέχρι τις 27 Αυγούστου 2019.

Σημαντικές ημερομηνίες:

- Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
- Ενημέρωση αποδοχής: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
- Διεξαγωγή συνεδρίου: Παρασκευή 22 - Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση αναφορικά με το συνέδριο και την περίληψή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου στο esdiapok.conference@gmail.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, η οποία απαρτίζεται από τα µέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ἑλληνικής Φιλολογίας και Ἱστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη Συνάντηση τῶν...

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να...