Πολιτιστική Ατζέντα της Ημέρας (4.6.2022)

2022-06-04

Ο Γιώργος Τοσικιάν παίζει Yann Tiersen στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Γιώργος Τοσικιάν, ένας από τους πιο δημιουργικούς και ταλαντούχους Έλληνες κιθαριστές παρουσιάζει το άλμπουμ με τίτλο "Yann Tiersen-La plage", το οποίο σηματοδοτεί και το ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή δισκογραφική εταιρεία Brilliant Classics.

34η Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά

Ύστερα από δύο χρόνια απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα, ο σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και εκδοτών Πειραιά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση του βιβλίου ως πολιτιστικό αγαθό αλλά και για την εν γένει προώθηση του Πολιτισμού, διοργανώνει και φέτος για τριακοστή τέταρτη χρονιά την έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι.

Η 34η Έκθεση Βιβλίου, θα διαρκέσει από 3 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2022 και θα αποτελέσει, όπως κάθε χρόνο, ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της εαρινής περιόδου, για την πόλη, χάρη στη συμμετοχή Εκδοτών από όλη την Ελλάδα.

To 1ο φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων "Θεσστιβαλάκι"

Το 1ο φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων με τίτλο «Θεσστιβαλάκι» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης», από το Σάββατο 4 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022. 

Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της Κινστέρνας στη Νέα Μονή Χίου (Από 3-1-2022 έως 31-12-2022)

Στη νέα περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου με τίτλο «Από την Ισπανία στη Χίο. Τα αγγεία της κινστέρνας στη Νέα Μονή» στο Παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο της Χίου αποκαλύπτεται στο κοινό ένα μυστικό καλά κρυμμένο για πολλά χρόνια στο δώμα της κινστέρνας της Νέας Μονής, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια από την Εφορεία μας.

Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821 (15 Δεκεμβρίου 2021 έως 20 Ιουνίου 2022)

Η έκθεση μας μεταφέρει στην εποχή της Επανάστασης, αλλά και πριν από αυτή, την περίοδο της ενθουσιώδους προετοιμασίας. Την εποχή, όπου ορμητικοί συγγραφείς και ποιητές της διασποράς, φιλέλληνες και οι καταπιεσμένοι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της πολυπολιτισμικής και εσωτερικά σπαραζόμενης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνέκλιναν σε δρόμο επαναστατικό.
Αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.