Πολιτιστική Ατζέντα της Ημέρας (31.5.2022) - Εκδηλώσεις

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"
Ένα μουσείο μπορεί να έχει πολλές λειτουργίες ωστόσο κατ' εξοχήν είναι τόπος έρευνας που τολμά και γνώσης που μοιράζεται! Καθώς η κεντρική ενότητα (νέο μουσείο) του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών βρίσκεται στην τελική φάση και θα ανοίξει τους επόμενους μήνες για το κοινό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, πιστεύοντας ότι το μουσείο αυτό που είναι αφιερωμένο στην βασιλική καθέδρα των Μακεδόνων μπορεί και πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους στην προσέγγιση και την έρευνα της αρχαιότητας και ειδικότερα της Ελληνιστικής Οικουμένης, προετοίμασε με την συνεργασία και την βοήθεια κορυφαίων ειδικών και μελετητών από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, την οργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου με 56 ανακοινώσεις από 60 καταξιωμένους ερευνητές που θα πραγματοποιηθεί στο νέο μουσείο των Αιγών από τις 27 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου 2022, με τίτλο: "BeyondMacedonia. ThemultifacetedHellenisticOikoumenereconsidered".
Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία [1821-2021]
(7.2021-7.2022)
Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.
Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912 όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ένας αιώνας προσμονής, όπου η φλόγα της εξέγερσης γίνεται μια φλόγα που συνεχίζει να καίει χρόνια για τους απανταχού Έλληνες. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας στον ρόλο των αρχαιοτήτων ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθήκη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.
Τα 117 αντικείμενα της έκθεσης συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και προσπαθούν μέσα από επτά εκθεσιακές ενότητες να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων:
• Ποιες αλλαγές σημάδεψαν τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης μετά την οθωμανική κατάκτηση;
• Πώς τα τείχη της διαφύλαξαν μέσα τους, και στη συνέχεια αποκάλυψαν τα μνημονικά ίχνη της πολυτάραχης ιστορίας της;
• Πώς είδαν ταξιδιώτες και περιηγητές στη Θεσσαλονίκη του Λεβάντε τα αρχαιοελληνικά μνημεία της;
• Τι ρόλο έπαιξαν οι αρχαιότητες στις προεπαναστατικές διεργασίες και τα απελευθερωτικά οράματα του μακεδονικού χώρου;
• Ποια η τύχη των επαναστατικών κινημάτων και των αγωνιστών του μακεδονικού χώρου;
• Ποια η δράση της ελληνικής κοινότητας στα χρόνια της προσμονής για την απελευθέρωση;
Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821 (15 Δεκεμβρίου 2021 έως 20 Ιουνίου 2022)
Το Μουσείο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και εγκαινιάζει την επετειακή μουσική έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821».
Η έκθεση μας μεταφέρει στην εποχή της Επανάστασης, αλλά και πριν από αυτή, την περίοδο της ενθουσιώδους προετοιμασίας. Την εποχή, όπου ορμητικοί συγγραφείς και ποιητές της διασποράς, φιλέλληνες και οι καταπιεσμένοι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της πολυπολιτισμικής και εσωτερικά σπαραζόμενης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνέκλιναν σε δρόμο επαναστατικό.
Αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υποδέχεται την περιοδική έκθεση με τίτλο «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα - Νερό - Διάλογοι», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Η Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, η Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς μας εισάγουν στην εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων, ενώ με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζει το νερό στις διαβατήριες τελετές της ανθρώπινης ζωής. Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες σκιαγραφούνται, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεώτερα αντικείμενα, πριν ξεδιπλωθεί η σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τα χαμάμ, με ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών (Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Θεόδωρος Ράλλης). Από το έργο Οι Λουόμενοι του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Στοιχειοθετούνται, τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά, και υπογραμμίζεται ο στενός δεσμός μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων, όπως ποικίλες γαλλικές αφίσες και αντικείμενα από τη μακρόχρονη παραγωγή του εργοστασίου της ΑΒΕΑ.
Τα εκθέματα αφηγούνται το ταξίδι τους από την Ισπανία μέχρι το μοναστήρι της Νέας Μονής και τη νέα χρήση τους στο δώμα της κινστέρνας, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ενημερωθεί τόσο για τις οικονομικές σχέσεις της Χίου με την Ιβηρική χερσόνησο στα χρόνια της Γενουατοκρατίας, όσο και για μια οικοδομική πρακτική γνωστή ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους.