Πολιτιστική Ατζέντα της Ημέρας (25.6.2022)

2022-06-25

19η Έκθεση Βιβλίου Ηλιούπολης

Έκθεση βιβλίου στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης, για ακόμα μια χρονιά! 

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 41 χρόνια κοντά στο βιβλίο και στον πολιτισμό

Σαρανταένα συνεχή χρόνια ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ένα μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι δράσης για το βιβλίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης που με τη λειτουργία του αντικατοπτρίζει την ανεπανάληπτη αυτή σχέση που έχουν οι επισκέπτες κάθε χρόνο με αυτό εν όψει του καλοκαιριού.

Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου και έως τις 10 Ιουλίου ο χώρος της παραλίας του Λευκού Πύργου και κατά μήκος μέχρι τη Στάση Στρατηγείου με τα χιλιάδες βιβλία στα περίπτερα των εκθετών θα δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, η οποία και με τη συντροφιά της θαλάσσιας αύρας θα αποζημιώνει καθημερινά τον πιο μικρό έως και τον μεγαλύτερο φίλο του, που θα προτιμήσει να ενημερωθεί και να προμηθευτεί τα βιβλία του.

Mykonos Art Festival 2022

Εικαστικές εγκαταστάσεις γνωστών καλλιτεχνών στη Χώρα και έργα που έγιναν ειδικά για το Φεστιβάλ, videoπροβολές, χορός, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της μουσικής, αφιερώματα σε δημιουργούς, κινηματογράφο - για πρώτη φορά το ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL έρχεται στη Μύκονο και θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου! 

Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα
(Από 08/06/2022 έως 30/11/2022)

Η περιοδική έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει τη μνήμη ως βασικό στοιχείο συλλογικής ταυτότητας σε τοπικό και υπερτοπικό περιβάλλον.
Το ζήτημα της διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης είναι επίκαιρο σε ένα ολοένα πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καθώς η επίγνωση της ιστορίας δίνει στις κοινωνικές ομάδες την αίσθηση του παρελθόντος και καθορίζει τις μελλοντικές τους αποφάσεις. Ο ρόλος των μνημείων, κινητών και ακινήτων, είναι πολύ σημαντικός για την οπτική εμπέδωση του κοινού παρελθόντος, ως ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης.
Από τους χαρακτηριστικότερους φορείς προβολής της συλλογικής μνήμης υπήρξαν τα νομίσματα. Τα νομίσματα συνιστούν -πέρα από τα άλλα- και εργαλεία αποτύπωσης και μετάδοσης της μνήμης. Κατά συνέπεια τα νομίσματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία εκθεμάτων και παρά το περιορισμένο μέγεθός τους αποδεικνύονται πολύτιμοι αρωγοί στη γνωριμία με το παρελθόν, καθώς εκτός από την οικονομική τους διάσταση, εμπεριέχουν ιστορική, συμβολική και καλλιτεχνική αξία.
Δεκατέσσερα επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με δεκαεπτά νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου, ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού.

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αφιέρωμα στον Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Έτους Ι. Καμπανέλλη. Πόσοι γνωρίζουν το κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη;

Η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη (Iάκωβος Καμπανέλλης -Λογοτεχνικό Έτος 2022) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε την έκθεση "Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα" στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη (η οποία συνεχίζεται έως 30/07/2022), ενώ σύντομα θα παρουσιάσει έκδοση για το έργο του.

«Η "πολυφωνική" παράδοση του 19ου αιώνα: Κοσμήματα και όπλα από τις συλλογές Άντυς Αντώτσιου και Αντώνη Σουλιώτη»

Το Μουσείο συνεχίζοντας της πολυετή συνεργασία του με ιδιώτες συλλέκτες παρουσιάζει ενδιαφέρουσες συνέχειες και ασυνέχειες στις παραδόσεις του 19ου αιώνα μέσα από ιδιαίτερα κοσμήματα και οπλισμό από τις συλλογές της Άντυς Αντώτσιου και του Αντώνη Σουλιώτη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτηριστικά κοσμήματα ανά γεωγραφική περιοχή (Μακεδονία, Θράκη, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κύπρος και Επτάνησα), αλλά και ως ομάδες κοσμημάτων που εικονογραφούν τις βασικές τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης οι οποίες επεξηγούνται και μέσα από πληροφοριακά βίντεο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Εκτίθενται, επίσης, είδη οπλισμού που εικονογραφούν την ποικιλομορφία στον οπλισμό των πολεμιστών των Βαλκανίων και του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
Οι πολύγλωσσες ονομασίες των αντικειμένων, αλλά και οι τεχνικές κατασκευής και διακόσμησής τους εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις της περιόδου, τις εισαγωγές αντικειμένων από την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολή και την πλούσια και ποικίλη ντόπια παραγωγή.