Πολιτιστική Ατζέντα της Ημέρας (1.6.2022) - Εκδηλώσεις

«Μουσική και Προσφυγική ταυτότητα- Κύκλος Διαλέξεων-Η πρώιμη δισκογραφία των Ελλήνων 1900-1930. Χώροι, ρεπερτόριο, φορείς καταγραφής και διάδοσης, δημιουργοί, ερμηνευτές»
"Φιλελληνισμοί, 1780-1860" (28.10.2021-27.11.2022), Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Έκθεση "Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση-Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές" που φιλοξενείται στη Μονή Δαφνίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί το κίνημα του Φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε από την αρχή του αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημαντική θέση της Μονής μέσα από τα έργα των περιηγητών και από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί κατά την διάρκεια της Επανάστασης.Στην έκθεση παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα και έργα τέχνης κυρίως του 19ου αι., διακοσμημένα με ελληνικά θέματα στο πνεύμα της ατμόσφαιρας της εποχής, από την ιδιωτική συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, σύγχρονα χαρακτικά της αρχαιολόγου και ζωγράφου Μαντώς Παπαϊωάννου, εμπνευσμένα από τραπουλόχαρτα με φιλελληνική θεματολογία, καθώς και γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τη Μονή, παλαιές φωτογραφίες του μνημείου και παλαίτυπα βιβλία από τη συλλογή του αρχιτέκτονα και συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση. Χώρος: Μονή Δαφνίου, ανατολική πτέρυγα μεταβυζαντινών κελιών (Τέρμα Ιεράς Οδού, Χαϊδάρι)
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2021 - 11 Σεπτεμβρίου 2022 Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη - Κυριακή, 08:30 - 15:30
«Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα»
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης
Με σταθμούς τους τόπους που καθόρισαν μια ιδιαίτερη, όσο και μοναδική διαδρομή ζωής, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το έργο και την προσωπικότητα ενός σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος συμμετείχε καθοριστικά στη διαμόρφωση της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ού αιώνα. Μέσα από αφίσες έργων του, προγράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, ο θεατής συμμετέχει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τον κόσμο του Καμπανέλλη.
Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνον στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου της Πινακοθήκης Γκίκα, αλλά επεκτείνεται και στους υπόλοιπους ορόφους της. Εκεί, αναπτύσσεται ένας «διάλογος» του Καμπανέλλη με αγαπημένους συνεργάτες του, το έργο των οποίων παρουσιάζεται στη μόνιμη συλλογή. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι προθήκες σχεδιάστηκαν εκ νέου ώστε να συμπεριλάβουν εκθέματα που αναδεικνύουν τις σχέσεις και τις συνεργασίες. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Κάρολος Κουν, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις είναι κάποιοι από τους συνεργάτες που περιλαμβάνονται στους «διαλόγους» αυτούς. Με τον τρόπο αυτό περιγράφονται με ενάργεια οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ των τεχνών. Κατά τον τρόπο αυτό, η έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του δημιουργού και αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας.
Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την επιμέλειά της έκαναν η Κατερίνα Καμπανέλλη και η Σίσσυ Παπαθανασίου, ενώ τον σχεδιασμό της ανέλαβε ο Παύλος Θανόπουλος. Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός κατάλογος.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου 2022.Ωράριο:
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Πινακοθήκη Γκίκα θα έχει εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 10:00-18:00.
Εισιτήρια:
Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου της Πινακοθήκης Γκίκα: € 9, € 7
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Παράταση έκθεσης «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Florida Principal Fired after Parents Decry Lesson on Michelangelo’s Iconic ‘David’ as ‘Pornographic’

10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου 2013-2023: Μια διαδρομή γεμάτη «φως»
