«Πόλεις / Αστικό τοπίο»: Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018

2018-05-13

Ο θεσμός των Αρχαιολογικών Διαλόγων έρχεται για 4η φορά και ως τόπος διοργάνωσης επιλέχθηκε η Αθήνα. Τίτλος της φετινής συνάντησης είναι «Πόλεις/Αστικό τοπίο» και η διεξαγωγή αυτής θα γίνει 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2018. Η συγκεκριμένη θεματική συνδέει την έρευνα της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης και της ιστορίας της, φέρνοντας κοντά διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Σε αυτό το πλαίσιο επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικά κινήματα, καλούνται σε διεπιστημονική μελέτη, κριτικό σχολιασμό και διαρκή κοινωνική παρέμβαση. Ο κριτικός αυτός αναστοχασμός για το αστικό τοπίο προκύπτει μέσα από μία οριζόντια διαδικασία συγκρότησης της συνάντησης, όπου ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει όλους τους μήνες της προετοιμασίας και θα αποκτήσει ένα δημόσιο χαρακτήρα μέσα από 30 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, 150 ανακοινώσεις και πληθώρα αστικών δράσεων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων, το τριήμερο 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2018.

Με το φετινό συνέδριο δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουμε και να βιώσουμε με μια σειρά αστικών περιπάτων και δημόσιων συζητήσεων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ημερομηνίες του συνεδρίου, τόπους σημαντικούς όσο και αφανείς στη σύγχρονη Αθήνα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δεξαμενή και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ο Ηριδανός ποταμός, τα ίχνη της Οθωμανικής Αθήνας κ.ά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://dialogues-in-archaeology.gr/

Εναρκτήρια εκδήλωση

Η εναρκτήρια εκδήλωση των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο). Θα έχει θέμα «Η πόλη ως πεδίο διαχρονικών μετασχηματισμών και συγκρούσεων» και συντονιστής της θα είναι ο Γιάννης Χαμηλάκης (Καθηγητής Αρχαιολογίας, Joukowsky Institute, Πανεπιστήμιο Brown).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν η Ρωξάνη Καυταντζόγλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών - ΕΚΚΕ), η Τούλα Μαρκέτου (αρχαιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων), ο Πάνος Χαραλάμπους (Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Καλλιτέχνης) και η Ελένη Τζιρτζιλάκη (Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Καλλιτέχνης στη Δημόσια Σφαίρα, Νομαδική Αρχιτεκτονική).

Πληροφορίες

Ημερομηνίες συνεδρίου: 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2018.

Προσυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος: 19-27 Μαΐου 2018.

Μετασυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη Δεξαμενή κ.α.: 4-10 Ιουνίου 2018.

Βασικοί χώροι διεξαγωγής: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ICOM, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων.

Πηγή: www.archaiologia.gr