Πίστη και Τέχνη Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη

2019-10-28

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, εγκαινιάστηκε από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, η έκθεση "Πίστη και Τέχνη. Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη"

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, στην Ιστορική Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης, ευχαρίστησε τους δωρητές Χρήστο και Αιμίλιο Μαργαρίτη, Αλέξανδρο Μακρή για την τιμή να εμπιστευτούν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τη σπάνια αυτή Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων του Αιμίλιου Βελιμέζη, την οποία οι ίδιοι συνέχιζαν να εμπλουτίζουν με νέα αποκτήματα από αγορές και δωρεές, με ανθίβολα και σχέδια εργασίας αγιογράφων από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.

Ο κ. Χρήστος Μαργαρίτης, ως ένας από τους δωρητές της Συλλογής, αναφέρθηκε εν συντομία στην οικογένεια Βελιμέζη και κυρίως στον Αιμίλιο Βελιμέζη, ο οποίος συγκρότησε τη Συλλογή και παρουσίασε συνοπτικά το μεγάλο ταξίδι των εικόνων στα σπουδαιότερα μουσεία και ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Στη συνέχεια, ο Πατριαρχικός Εκπρόσωπος, Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, μεταβίβασε την ευλογία και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και στάθηκε ιδιαιτέρως στη σπουδαιότητα της εικόνας στην ορθόδοξη πίστη και την εκκλησιαστική ζωή.

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, υπογράμμισε την έννοια των δύο σημαντικών αξιών, όπως είναι η πίστη και η τέχνη. Συνεχάρη το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για τη συνολική συνεισφορά του στα γράμματα, τις τέχνες, τη ναυτική παράδοση και την ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Πίστη ως πηγή έμπνευσης για την Τέχνη και εστιάζοντας κυρίως στην ορθόδοξη, χριστιανική πίστη, τόνισε την αξία της βυζαντινής τέχνης, ως αναπόσπαστο και ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι του ελληνικού και, κατ' επέκταση, του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στη έκθεση παρουσιάζονται εξήντα οκτώ μεταβυζαντινές εικόνες του 15ου - 19ου αιώνα από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, που προέρχονται από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη, την περίοδο 1934-1946.

Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για έργα εξαιρετικής ποιότητας κρητικών και επτανησιακών εργαστηρίων του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, ορισμένα από τα οποία φέρουν υπογραφή ή μπορούν να αποδοθούν σε γνωστό ζωγράφο. Ιδιαίτερη θέση έχει το «Πάθος του Χριστού», πρώιμη δημιουργία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Αντιπροσωπεύονται επίσης ο 18ος και ο 19ος αιώνας με εικόνες προερχόμενες από ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα.

Η «Συλλογή των εικόνων Αιμιλίου Βελιμέζη και διαδόχων. Δωρεά οικογενειών Μαργαρίτη και Μακρή» περιήλθε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2018 και περιλαμβάνει 136 εικόνες, ενώ τον επιστημονικό κατάλογο των έργων της Συλλογής συνέγραψε η καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη και το Μουσείο Μπενάκη τον εξέδωσε το 1997 (μτφρ. αγγλική, ισπανική, γερμανική και ρωσική γλώσσα).

Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη η πρώτη επίσημη εκδήλωση μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου παρουσιάστηκε η δίγλωσση έκδοση Ταξιδεύοντας με τις εικόνες της συλλογής Βελιμέζη, ένα οδοιπορικό της Συλλογής σε όλο τον κόσμο, των 22 διεθνών εκθέσεων την περίοδο 1997-2011, μέχρι τη στέγασή τους στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Στην εκδήλωση μιλήσαν οι: Σοφία Χηνιάδου - Καμπάνη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος, πρ. Υπουργός Χρήστος Μαργαρίτης, εκ μέρους των Δωρητών της Συλλογής Βελιμέζη.

Η κ. Σοφία Χηνιάδου είπε χαρακτηριστικά «Είναι ευτυχής η κατάληξη της Συλλογής Βελιμέζη στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τη δωρεά των διαδόχων του συλλέκτη, των οικογενειών Αιμίλιου και Χρήστου Μαργαρίτη και Αλέξανδρου Μακρή. Η συλλογή των 136 εικόνων, ανθιβόλων, βημοθύρων και θρησκευτικών λειτουργικών αντικειμένων, καθώς και η μόνιμη έκθεση μέρους της στον χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τον ανά τον κόσμο περίπλου των σπουδαίων αυτών εικόνων».

Ο κ. Νίκος Ξυδάκης τόνισε τη σημαντικότητα των ιδιωτικών συλλογών εν γένει, οι οποίες απολήγουν να είναι δημόσιες, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μεγάλοι συλλέκτες, οι οποίοι μαζεύουν από πάθος και πνευματική περιέργεια αντικείμενα τέχνης ανωνύμων και επωνύμων, ενώ επεσήμανε «αξίζει έπαινος και τιμή στους ανθρώπους που ξαναμάζεψαν αυτά τα έργα τέχνης, αντικείμενα πολιτισμού, που συγκροτούν αυτές τις συλλογές, οι οποίες με τη σειρά τους συγκροτούν αυτογνωσία, δημόσια μνήμη, υπόσταση κοινωνιών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη σύντομη παρουσίαση της έκδοσης από τον κ. Χρήστο Μαργαρίτη. Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση «Πίστη και Τέχνη. Επιλεγμένες Εικόνες από τη Συλλογή Αιμιλίου Βελιμέζη».

Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Καλή Κυπαρίσση.

Πληροφορίες:


Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10:00-16:00

Σάββατα 2/11, 9/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12, 18/1/20, 25/1/20, ώρες 10:00-14:00

Θα παραμένει κλειστή στις επίσημες αργίες.

Ομαδικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης.

Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου 185 35 Πειραιάς

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.


T: 216 900 3700

info@laskaridisfoundation.org www.laskaridisfoundation.org


Πηγή: Δελτίο Τύπου


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, η οποία απαρτίζεται από τα µέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ἑλληνικής Φιλολογίας και Ἱστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη Συνάντηση τῶν...

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να...