Πίνακες του Γκρέκο και του Γκόγια εκτίθενται για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα

2023-03-06
(AP Photo/Manu Fernandez)
(AP Photo/Manu Fernandez)

Πίνακες του Γκρέκο και του Γκόγια, του Βελάσκεθ και του Μουρίγιο, που ανήκουν στη Συλλογή Φρικ (Νέα Υόρκη), θα εκτίθενται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, υπογράφοντας την επιστροφή τους στην Ισπανία για πρώτη φορά σε έναν αιώνα.

Πρόκειται για εννέα έργα της συλλογής του Αμερικανού μεγιστάνα της βιομηχανίας Χένρι Κλέι Φρικ (1849-1919) που δίνονται με δανεισμό «για πρώτη φορά σε 100 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της συλλογής 'Ιαν Γουόρντροπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο δανεισμός αυτός πραγματοποιήθηκε καθώς ο ιστορικός χώρος της Συλλογής Φρικ στη Νέα Υόρκη έκλεισε για εργασίες, σημείωσε.

Πίνακες εστάλησαν επίσης και σε άλλα μουσεία του κόσμου, όπως ένα σύνολο έργων του Αμερικανού ζωγράφου Τζέιμς Άμποτ ΜακΝίλ Γουίστλερ που δόθηκε με δανεισμό στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι μέχρι τον Μάιο.

Το Πράδο θα εκθέτει έως τις 2 Ιουλίου τρεις πίνακες του Γκρέκο, τέσσερις του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, έναν του Ντιέγκο Βελάσκεθ και έναν του Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο που συνθέτουν το ισπανικό μέρος της Συλλογής Φρικ, «περιορισμένο σε αριθμό έργων αλλά τεράστιο σε ποιότητα», σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου της Μαδρίτης Μιγκέλ Φαλομίρ.

Τα έργα της Συλλογής Φρικ εκτίθενται δίπλα σε άλλους πίνακες ζωγραφικής που ανήκουν στο Πράδο με τους οποίους τα έργα αυτά έχουν «στενούς δεσμούς», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση Τύπου του μουσείου.

Πηγή: ertnews.gr

Η Μουσειολογία.Museology προτείνει: