Περιοδική έκθεση για τον Αδριανό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

2017-09-14

Νέα περιοδική έκθεση με τίτλο "Αυτοκράτωρ Αδριανός και η Αθήνα της διανόησης στην εποχή του", αναμένεται να παρουσιαστεί το Νοέμβριο. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.

Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση 1900 χρόνων από την ανάρρηση του Αδριανού στον θρόνο. Η προώθηση της ώσμωσης της ελληνικής διανόησης με την ρωμαϊκή παράδοση και η διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής βάσης που αποτέλεσε ένα από τα πιο ουσιαστικά στοιχεία του δυτικού πολιτισμού, είναι βασικά στοιχεία του έργου του. Με άξονα αυτά, η εν λόγω έκθεση σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα εορτασθεί το 2018 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σημασία, προστασία και διατήρηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται περίπου 44 έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως είναι τα πορτραίτα του Αδριανού, προτομές φιλοσόφων, ρητόρων και διαφόρων πνευματικών αντρών που συμβολίζουν την διανόηση και φιλοσοφική σκέψη της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Νοεμβρίου 2017 έως τέλη του 2018

Πηγή: https://www.skai.gr/news/culture/article/355259/ethniko-arhaiologiko-mouseio-periodiki-ekthesi-gia-ton-adriano-kai-tin-athina-tis-dianoisis/