Πέντε πρωτότυπα μουσεία του κόσμου

2022-03-18

Πολλές φορές όταν ακούμε τη λέξη "μουσείο" ο νους μας πηγαίνει συνήθως στα αρχαιολογικά, ιστορικά, εθνογραφικά μουσεία. Αυτά δηλαδή που είναι περισσότερα σε αριθμό, επισκεψιμότητα, παλαιότητα και γενικά, πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. 

Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά "διαμαντάκια" με πρωτότυπη θεματολογία, τα οποία οι περισσότεροι/-ες αγνοούμε. Ας τα γνωρίσουμε!

1. The Museum of Gold, Κολομβία

Το Μουσείο Χρυσού, γνωστό και ως El Museo del Oro, είναι ίσως το πιο διάσημο τουριστικό σημείο στην Κολομβία, προσελκύοντας μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως! Διαθέτοντας περισσότερα από 55.000 κομμάτια χρυσού και άλλων υλικών από την Κολομβία, τα αντικείμενα εκτίθενται σε θεματικές αίθουσες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Ο χρυσός αποτελεί το βασικό υλικό των εκθεμάτων, αλλά ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και αντικείμενα από πηλό, λίθο, ξύλο, κ.ο.κ. Το πιο δημοφιλές έκθεμα στο Μουσείο είναι το Musica Raft λόγω της σύνδεσής του με τον θρύλο του El Dorado.

2. The Museum of Bread Culture, Γερμανία

Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1955, είναι αφιερωμένο στο ψωμί και στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας του ψωμιού, που για περίπου 6.000 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας και πολιτισμού. Η πρώτη μόνιμη έκθεσή του χρονολογείται στο 1960 και είναι το πρώτο μουσείο του είδους του στον κόσμο. Το Museum of Bread Culture μεταφέρθηκε αργότερα στο Salzstadel, μια ιστορική αποθήκη στο Ulm της Γερμανίας. Το Μουσείο διαθέτει πάνω από 18.000 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 700 βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση. Τα εκθέματα παρέχουν έναν τρόπο να τονιστεί η σημασία του ψωμιού στην κοινωνία. Στο Μουσείο παρουσιάζονται, επίσης, και διάφορες μέθοδοι παρασκευής ψωμιού και η εξέλιξη του συγκεκριμένου προϊόντος ανά τους αιώνες.

3. The Dog Collar Museum, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Dog Collar Museum είναι ένα πολύ δημοφιλές μουσείο για τους λάτρεις των σκύλων, και όχι μόνο! Στεγάζεται στο Κάστρο του Λιντς και αποτελεί το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Η συλλογή βρίσκεται στον πρώην στάβλο του Κάστρου και εκτίθεται από το 1976. Από τα 130 σπάνια και πολύτιμα περιλαίμια που εκτίθενται, το παλαιότερο χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα και πρόκειται για ένα ισπανικό περιλαίμιο. 

4. International Spy Museum, Η.Π.Α.

Το International Spy Museum δίνει στους επισκέπτες μια "γεύση" από τον κόσμο της κατασκοπείας με ελκυστικό τρόπο. Το Μουσείο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων κατασκοπείας, με τα εκθέματα να χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδραστικής έκθεσης που ονομάζεται Operation Spy, όπου οι επισκέπτες αναλαμβάνουν ρόλους μυστικών πρακτόρων. Από τα πιο δημοφιλή εκθέματα είναι το πιστόλι κραγιόν, γνωστό και ως "φιλί του θανάτου", το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις γυναίκες της KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κατασκοπευτική κάμερα Minox και η Aston Martin DB5 που εμφανίστηκε στην ταινία του James Bond, Goldfinger (1964).

 5. Lindt Home of Chocolate, Ελβετία

Τελευταίο και καλύτερο, το  Lindt Home of Chocolate στην Ελβετία. Γιατί είναι το καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα της λίστας; Μα, γιατί πρόκειται για Μουσείο Σοκολάτας! Η Ελβετία είναι γνωστή για την παραγωγή σοκολάτας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτήν. Το Lindt Home of Chocolate στο Kilchberg έχει σκοπό να επεκτείνει περαιτέρω τη γνώση και την τεχνογνωσία σχετικά με την παραγωγή σοκολάτας και να ενισχύσει τη φήμη της ελβετικής σοκολάτας, απευθυνόμενο σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μαθήματα για την παρασκευή προϊόντων με κύριο συστατικό τη σοκολάτα, ξεναγήσεις και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο Μουσείο σε μια συνεχή διάδραση με τους επισκέπτες. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του  Lindt Home of Chocolate είναι το σιντριβάνι των 9 μέτρων, από το οποίο αναβλύζει ... σοκολάτα!